Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απώλειες 6% για το πετρέλαιο - Στα 106 δολ. το brent, στα 102 δολ. το αργό

Απώλειες 6% για το πετρέλαιο - Στα 106 δολ. το brent, στα 102 δολ. το αργό

Το Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και η Ινδία είναι έτοιμη να απελευθερώσει περισσότερα αποθέματα

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 6% τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας φαινόταν ότι θα μπορούσαν να τερματίσουν τη σύγκρουσή, κάτι που θα ενίσχυε τις παγκόσμιες προμήθειες ενώ μια ταξιδιωτική αποαγόρευση λόγω της πανδημίας στην Κίνα δημιούργησε αμφιβολίες για τις προοπτικές της ζήτησης.

Περί τις 18:50 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 6,04%, στα 105,87 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε απώλειες 6,2%, στα 102,56 δολάρια.
Και τα δύο έχουν αυξηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου κ κατά περίπου 34% μέχρι στιγμής φέτος.
«Εκτός από τις νέες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υποθέτω ότι τα νέα lockdown στην Κίνα είναι η αιτία για ένα αρνητικό ξεκίνημα της εβδομάδας για το αργό πετρέλαιο», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής στην UBS, μια τράπεζα.

Το Brent και το WTI έχουν καταγράψει τις πιο ασταθείς 30 ημέρες τους από τον Ιούνιο του 2020. Το WTI είχε τον πιο ασταθή μήνα τον Απρίλιο του 2020 όταν οι τιμές έγιναν αρνητικές, ενώ το Brent γνώρισε τον πιο ασταθή μήνα του τον Ιανουάριο του 1991 κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Περσικού Κόλπου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε ξεκινήσει «σκληρές» συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφαλείας με τη Ρωσία, παρά τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου κατοικιών στο Κίεβο.

Μια επαρχία της βορειοανατολικής Κίνας επέβαλε απαγόρευση ταξιδιού λόγω της επιδημίας Omicron.

Παραγωγή και κυρώσεις

Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου της Ρωσίας αυξήθηκε στα 11,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τα στοιχεία παραγωγής, παρά τις κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ενώ η Βρετανία θα τις καταργήσει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2022. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο μαζί, στέλνοντας περίπου 7 εκατομμύρια bpd ή το 7% των παγκόσμιων προμηθειών.

Ανώτερος υπουργός είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της, ενώ ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ προέτρεψε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου να αντλήσουν περισσότερα.

Η Ινδία είπε ότι θα λάβει «κατάλληλα» μέτρα, υποδεικνύοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο από τα εθνικά αποθέματα. Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι το Νέο Δελχί εξέταζε μια ρωσική προσφορά να αγοράσει αργό και άλλα εμπορεύματα σε μειωμένες τιμές μέσω μιας συναλλαγής ρουπίας-ρούβλι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν μια απόφαση να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς οισυνομιλίες στη Βιέννη ενδέχεται να καταρρεύσουν.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε να προσθέσει άλλο 1 εκατομμύριο bpd προσφοράς πετρελαίου στην αγορά, αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει το δολάριο. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους κατόχους ξένων νομισμάτων.

Τα αποθέματα αργού στον αποθηκευτικό κόμβο Cushing στην Οκλαχόμα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά φέτος, δήλωσαν οι έμποροι, αναφερόμενοι σε έκθεση του παρόχου δεδομένων Genscape. Τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα εκεί μειώνονται για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης