Ενέργεια

Επιστολή ΔΕΗ στην ΡΑΕ για μελέτη επάρκειας στο 10ετές του ΑΔΜΗΕ, Διάδρομο Πελοποννήσου, Δίκτυα

Επιστολή ΔΕΗ στην ΡΑΕ για μελέτη επάρκειας στο 10ετές του ΑΔΜΗΕ, Διάδρομο Πελοποννήσου, Δίκτυα
Oι περιορισμοί στην δυναμικότητα των διασυνδέσεων δεν επιτρέπουν ουσιαστική σύγκλιση των τιμών με τις γειτονικές αγορές

Αναγκαία θεωρεί η ΔΕΗ την ύπαρξη μελέτης επάρκειας που θα συνοδεύει το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και η οποία θα επισημαίνει τους μελλοντικούς κινδύνους σχετικά με την ικανότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας να καλύψει ανάγκες της. Με επιστολή της προς την ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς την περίοδο 2022-2031 η ΔΕΗ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα της ύπαρξης μελέτης επάρκειας.
Σημειώνει ότι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και η χρήση φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου, καθιστούν απολύτως αναγκαίο το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης να συνοδεύεται από μελέτη επάρκειας ισχύος, σκοπός της οποίας θα είναι να επισημάνει ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους σχετικά με την ικανότητα του συστήματος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παραδοχές.

Οι τρεις λόγοι επιτπαχυνσης του διαδρόμου της Πελοποννήσου

Παράλληλα στην επιστολή της η ΔΕΗ, κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων επέκτασης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Πελοπόννησο για τρεις λόγους και συγκεκριμένα:
Πρέπει να αρθούν οι καθημερινοί περιορισμοί παραγωγής στις μονάδες που βρίσκονται εγκατεστημένες το σύστημα της Πελοποννήσου και προκαλούν σημαντικές αντίρροπες ενεργοποιήσεις για ανακατανομή στην Αγορά Εξισορρόπησης. Όπως τονίζει, το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης επιβαρύνει τους προμηθευτές, ενώ όσο υφίσταται ο συγκεκριμένος περιορισμός από το δίκτυο, δεν μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ λόγω της αδυναμίας του δικτύου της Πελοποννήσου, αναγκάζεται να κρατάει σε περιορισμένη λειτουργία την μονάδα φυσικού αερίου που διαθέτει στη Μεγαλόπολη, ενώ έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης ώστε να μην εκτοξεύεται το κόστος της.

Την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην Πελοπόννησο.
Τη μείωση των απωλειών του συστήματος οι οποίες επιβαρύνουν τους προμηθευτές μέσω της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Προτεραιότητα οι διεθνείς δισυνδέσεις

Σε άλλο σημείο της επιστολής της η ΔΕΗ τονίζει ότι οι περιορισμοί στην δυναμικότητα των διασυνδέσεων δεν επιτρέπουν ουσιαστική σύγκλιση των τιμών με τις γειτονικές αγορές και για το λόγο αυτό θεωρεί ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να επικεντρώσει ενέργειες του προς την κατεύθυνση της σημαντικής ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων, για τις οποίες έχει αποκλειστική ευθύνη ως φυσικό μονοπώλιο, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η αποτελεσματική και ανταγωνιστική λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να εστιάσει στην υλοποίηση των έργων που σχετίζονται με την δραστηριότητα του φυσικού μονοπωλίου που είναι, δηλαδή στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού τα οποία όπως λέει, αποδεδειγμένα μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος.

Ασκώντας εμμέσως κριτική στην επιλογή του ΑΔΜΗΕ να αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών η ΔΕΗ σημειώνει ότι όλα τα συμπληρωματικά έργα που προτείνονται θα πρέπει να υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες στην αγορά μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών και μόνο κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση απουσίας ενδιαφέροντος, για έργα με σαφή και τεκμηριωμένη ωφέλεια να υλοποιούνται από το Διαχειριστή.
Επιπρόσθετα η ΔΕΗ προτείνει να επανεξεταστούν τα σενάρια και οι προβλέψεις της συνολικής καθαρή ζητήσης, δεδομένης της αποδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που παρατηρείται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, αφού η βιομηχανική τους δραστηριότητα είναι περιορισμένη ενώ το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται και βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης