Ενέργεια

ΕΛΠΕ με Aramco συμφωνία για προμήθεια πετρελαίου - Επαφές της ACWA για είσοδο στην Ελλάδα

ΕΛΠΕ με Aramco συμφωνία για προμήθεια πετρελαίου - Επαφές της ACWA για είσοδο στην Ελλάδα
Τα ΕΛΠΕ καλύπτουν το 15-18% των αναγκών τους με ρωσικό αργό - Οι προμήθειες αυτές επί του παρόντος συνεχίζονται κανονικά
Σχετικά Άρθρα

Μείζονος σημασίας για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτείται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι η συμφωνία των ΕΛΠΕ με την σαουδαραβική ARAMCO.  Η συμφωνία επετεύχθη κατά την επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου τον ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής που οργανώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης. Ο κ. Σιάμισιης επισκέφτηκε την έδρα της ARAMCO όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του Σαουδαραβικού κολοσσού με τον οποίο τα ΕΛΠΕ διατηρούν μακροχρόνια σταθερή σχέση αφού από τη Σαουδική Αραβία προμηθεύονται το 8-10% των αναγκών τους σε αργό.

H συμφωνία EΛΠΕ - Aramco

Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει ότι οποιαδήποτε στιγμή παραστεί ανάγκη η ARAMCO θα αυξήσει τις ποσότητες αργού που διαθέτει στα ΕΛΠΕ μέσω της υφιστάμενης συνεργασίας των δυο πλευρών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σε μια περίοδο που η επιβολή κυρώσεων από τη Δύση προς τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να ασκεί «σφιχτή» πολιτική ως προς τις ποσότητες αργού που διαθέτει στη διεθνή αγορά.  Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ΕΛΠΕ καλύπτουν περίπου το 15-18% των αναγκών τους με ρωσικό αργό που προμηθεύονται μέσω traders. Οι προμήθειες αυτές επί του παρόντος συνεχίζονται κανονικά με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση από την πλευρά της Ε.Ε. ή από την ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Γεωργιάδης: Μεγάλες προοπτικές επενδύσεων της Σ.Αραβίας στις ΑΠΕ

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην οποία συμμετείχαν 34 ελληνικές εταιρίες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, ενώ μιλώντας στο Επενδυτικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ριάντ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.
Όπως είπε στην ενέργεια, ιδίως την τρέχουσα περίοδο, η Σαουδική Αραβία μπορεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτιμώντας πως η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλες προοπτικές και υπογράμμισε τη βούληση της χώρας μας για συνεργασία, «επειδή είναι ένας τομέας που και η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, θα είναι το μέλλον του κόσμου, και θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το μέλλον και μπορούμε να είμαστε μαζί σε αυτό το μέλλον».

ACWA POWER: Επαφές για είσοδο στην ελληνική αγορά

Αξίζει να αναφερθεί ότι απο τις επιχειρηματικές συναντήσεις προέκυψε ότι μια από τις πιο σημαντικές εταιρίες στο χώρο της ανάπτυξης υποδομών παραγωγής καθαρής ενέργειας, η ACWA POWER, θα εισέλθει στην ελληνική αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία, που διεξήγαγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας (Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ,) που έχουν και σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ, σκοπεύει να εισέλθει σταδιακά αρχικά με την ανάπτυξη ενός πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια.
Επίσης η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια έχει επενδύσει ήδη πολλά κεφάλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης