Ενέργεια

Από τα 410 ευρώ στο μηδέν ο φόρος για 1.000 λίτρα αγροτικού diesel για το 2022

Από τα 410 ευρώ στο μηδέν ο φόρος για 1.000 λίτρα αγροτικού diesel για το 2022
Το μέτρο αφορά περίπου 340.000 αγρότες και υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ

Με ειδική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών μηδενίζεται ο φόρος για την αγορά πετρελαίου εσωτερικής καύσης diesel κινητήρων για τους αγρότες.
Λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια, η κυβέρνηση αποφάσισε να ελαφρύνει τους αγρότες από το κόστος των καυσίμων ώστε να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη για την παραγωγή των προϊόντων τους, με απώτερο στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων. Η ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 340.000 αγρότες.

Ειδικότερα, με ειδική διάταξη που έχει προστεθεί στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο εισήχθη χθες προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης για κινητήρες οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.


Από 1η Ιανουαρίου ως 31η Δεκεμβρίου 22 σε ισχύ


Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, καθορίζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται σε αγροτικούς κινητήρες. Για το εν λόγω διάστημα, κατά την ανάλωσή του θα εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, σήμερα ανέρχεται σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και θα επιστρέφεται σε χρόνο που θα καθοριστεί με τη σχετική κανονιστική πράξη ποσό ίσο με τον οριζόμενο συντελεστή Ε.Φ.Κ

Περαιτέρω, με την προωθούμενη διάταξη εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ για την έκδοση μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στην οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής του, τα πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφή ΕΦΚ, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τους αγροτικούς κινητήρες για τις οποίες θα υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης Αρχή, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου κινητήρων για το οποίο θα χορηγείται η επιστροφή του φόρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα με την εφαρμογή της διάταξης. Η προτεινόμενη διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης