Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στην Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η πρόταση για το πλαφόν των τιμών χονδρικής - Οι παραγωγοί θα αμείβονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο σύμφωνα με την πρόταση

 Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα προτείνουν περιορισμό των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουν την άνοδο ρεκόρ των τιμών της ενέργειας. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπάθησαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν εκτοξευθεί εν μέσω ανησυχιών για διακοπές του εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας, του κορυφαίου προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, στην Ουκρανία.
"Εργαζόμαστε για μια ευρωπαϊκή απάντηση στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας", δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο Onda Cero η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Teresa Ribera, προσθέτοντας ότι η Ισπανία θα λάβει τα μέτρα της εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε συμφωνία στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για 24-25 Μαρτίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Joao Matos Fernandes δήλωσε στο Reuters ότι η πρόταση θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή 18/3, αλλά θα συζητηθεί μόνο στη σύνοδο κορυφής.

Με τη νέα κοινή πρόταση, η Ισπανία και η Πορτογαλία επιθυμούν να επαναφέρουν το όριο των 180 ευρώ/MWh στην αγορά «spot» ηλεκτρικής ενέργειας που αναγκάστηκαν να καταργήσουν το 2019, όταν η ΕΕ αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς στις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια, η μέγιστη τιμή των 180 ευρώ ανά MWh φαινόταν σαν μια φαντασίωση που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί, και σήμερα έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», είπε η Ribera. «Υπάρχουν λίγα επιχειρήματα ότι αυτό θα πρέπει να είναι το μέγιστο που πρέπει να δεχθούμε στην αγορά μας».

Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αποζημίωσης η καταβολή της διαφοράς

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Matos Fernandes είπε ότι στις μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, όπου το κόστος ανά MWh είναι μεγαλύτερο από 180, θα καταβληθεί η διαφορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αποζημίωσης βάσει της πρότασης.
Όπως δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να χρηματοδοτηθεί μέσω των ενεργειακών ταμείων μετάβασης των χωρών, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για χρηματοδότηση σε όλη την ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση θα επιτρέψει στην Πορτογαλία και την Ισπανία να εξοικονομούν έως και 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

Αυτό που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι να διευκρινιστεί, πως θα γίνει  η κάλυψη των πόρων για την χρηματοδότηση της χονδρικής, σε μια τέτοια περίπτωση.

«Η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πιέζεται έντονα από την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία καταγράφει μέγιστες τιμές που δεν έχουν ξαναδεί», δήλωσε ο Fernandes την Τρίτη. Υποστήριξε ότι χωρίς το ανώτατο όριο «μη αναστρέψιμες επιβλαβείς επιπτώσεις» θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις βιομηχανίες και τις οικογένειες της Ευρώπης.

Ο Πορτογάλος υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι εξακολουθεί να μην είναι σίγουρος εάν άλλες χώρες της ΕΕ θα υποστήριζαν το σχέδιο, αλλά υποστήριξε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να το κάνουν.

«Αυτό το ανώτατο όριο είναι ένας τρόπος για να προστατευθεί το τρέχον τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας και να αποφευχθεί η αύξηση του πληθωρισμού της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι περιττή και επιζήμια», επεσήμανε.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης