Ενέργεια

Πολωνία: Γρίφος η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - Το «άνοιγμα» στην πυρηνική ενέργεια

Πολωνία: Γρίφος η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - Το «άνοιγμα» στην πυρηνική ενέργεια
Ο άνθρακας παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία

Η Πολωνία επανεξετάζει τον ρόλο του φυσικού αερίου στη μετάβασή της από την ενέργεια με καύση άνθρακα, καθώς επιδιώκει να αποφύγει την εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, αναμεταδίδει το euronews.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου της και το 46% των εισαγωγών άνθρακα.

«Αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα σχέδια που χαράξαμε στο παρελθόν. Εξετάζοντας την τρέχουσα νομοθετική κατάσταση της Πολωνίας, μας ωθεί ξεκάθαρα προς μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου. Το εξετάζουμε ξανά για να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας για το κλίμα, Adam Guibourge στη χθεσινή (17/3) συνεδρίαση της ΕΕ.

Η «συνδρομή» του άνθρακα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άνθρακας παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία. Αυτό θα πρέπει να μειωθεί κάτω από τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990. Η κυβέρνηση περίμενε ότι η χαμηλότερη χρήση άνθρακα θα πυροδοτούσε μια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Πολωνία αυτή τη δεκαετία.

Οποιαδήποτε νέα ζήτηση θα καλυπτόταν σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές. Η Ρωσία παρέχει περίπου το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Πολωνία, το 66% των εισαγωγών πετρελαίου και το 75% του εισαγόμενου άνθρακα, σύμφωνα με το think tank Forum Energii.

Άνοιγμα στα πυρηνικά

Η Πολωνία διερευνά τις πυρηνικές της επιλογές. Η μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας της Πολωνίας με τη ρωσική Gazprom λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η χώρα σχεδιάζει να αντικαταστήσει αυτή την παροχή μέσω ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος έως τον Νοέμβριο. Υπάρχει, λοιπόν, δρόμος ακόμα αν θέλει να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Η συρρικνωμένος ρόλος του φυσικού αερίου δίνει νέο boost στην πυρηνική ενέργεια. Η Βαρσοβία σχεδιάζει να λειτουργήσει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο το 2033. Το υπουργείο αναμένει ότι η Πολωνία θα έχει συνολικά 6-9 GW πυρηνικής ενέργειας έως το 2043, η οποία θα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με το κόστος αυτής της επιλογής να ανέρχεται στα 22,5 δις. ευρώ.

Η δυσπιστία

Ενώ η πολωνική κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει έναν γιγάντιο πυρηνικό αντιδραστήρα, ορισμένοι είναι δύσπιστοι - ανησυχούν για τους κινδύνους που μπορεί να θέσει η πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας, Marcin Roszkowski, η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί αρθρωτούς αντιδραστήρες αντ 'αυτού για να μειώσει τον κίνδυνο. «Υπάρχουν πλέον πολύ μικρότεροι αντιδραστήρες, χωρητικότητας 50 και 100 MW», είπε στη DW. «Πρόκειται για αρθρωτούς αντιδραστήρες που μπορούν να συνδυαστούν. Μπορούν να διασκορπιστούν σε μεγαλύτερες περιοχές και να προμηθεύουν μεμονωμένες πόλεις και εργοστάσια με ενέργεια» συμπλήρωσε.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αιολική ενέργεια θεωρείται μια αυξανόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία. Αυτό γιατί, το 2019, ο άνεμος ήταν η δεύτερη πιο σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, μετά τον άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης