Ενέργεια

Η φορολόγηση των ενεργειακών κερδών στόχος του Ντράγκι - Η Σύνοδος Κορυφής κρίνει τα μέτρα

Η φορολόγηση των ενεργειακών κερδών στόχος του Ντράγκι - Η Σύνοδος Κορυφής κρίνει τα μέτρα

Με την φορολόγηση των κερδών η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να ανακουφίσει τα χαμηλά εισοδήματα -  Ένα διόλου εύκολο εγχείρημα, εκτιμούν σχολιαστές.

 

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου στην Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να διαμορφωθεί πιο καθαρή εικόνα για τις αποφάσεις της Ευρώπης σε μέτρα που θα αφορούν το ενεργειακό κόστος.
Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Πορτογαλία είναι ανοιχτές στην πρόταση 6 σημείων του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος ανάρρωσε από τον covid και επανέρχεται από αύριο Δευτέρα 21/3 στο Μαξίμου.
Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως δεν υπήρξε ακόμα καμία σύγκλιση των Ευρωπαίων στην κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με την DW, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ενέκρινε νέα δέσμη μέτρων ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Οι φόροι επί των καυσίμων θα μειωθούν κατά 25 λεπτά του ευρώ το λίτρο για ένα μήνα. Στην συνέχεια θα επανεξεταστεί η πορεία των τιμών και θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις. «Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για μεγάλο διάστημα θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και μπούμερανγκ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικολογικής μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Η στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα επεκτείνεται: από 4 εκατομμύρια πολίτες, εγκρίνεται κρατική παρέμβαση για την συγκράτηση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η οποία θα αφορά 5.200.000 κατοίκους της χώρας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και αερίου σε δόσεις σε διάστημα μέχρι και 24 μήνες.


Ζητούμενο η ενιαία αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ


Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος των μέτρων αυτών θα στηριχθεί στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Ο στόχος είναι να επιβληθεί φόρος του 10% επί του τζίρου των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα. Οι εισαγωγείς καυσίμων δεν πρέπει να βγουν χαμένοι, αλλά ούτε και να υπάρξουν αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται, λέει ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Ρώμης θα προσπαθήσει να εξακριβώσει πόσα συμβόλαια είχαν υπογραφεί εδώ και καιρό με σταθερές τιμές και πόσα επηρεάστηκαν-πρόσφατα- από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετοί σχολιαστές, βέβαια, υπογραμμίζουν ότι η φορολόγηση των υπερκερδών δεν είναι μέτρο εύκολης εφαρμογής και ότι κινδυνεύει να αποτελέσει, σε ένα βαθμό, μόνον μια μεμονωμένη προσπάθεια, χωρίς ουσιαστική συνέχεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης