Τελευταία Νέα

Αναλυτής της Fitch: Τα «θέματα» της Ισπανίας για την επιτάχυνση των ΑΠΕ - Γιατί είναι ευκαιρία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αναλυτής της Fitch: Τα «θέματα» της Ισπανίας για την επιτάχυνση των ΑΠΕ - Γιατί είναι ευκαιρία ο πόλεμος στην Ουκρανία
Οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο

H Ισπανία θα μπορούσε να επιταχύνει την ώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εν μέσω των ευρωπαϊκών σχεδίων για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και θα μπορούσε να εγκαθιστά 7-8 GW κάθε χρόνο, εάν εξορθολογιστεί η αδειοδοτική διαδικασία αναφέρουν οι ειδικοί σύμφωνα με το Μontel.

«Η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει στην εγκατάσταση 7-8 GW σε ετήσια βάση. Έργα υπάρχουν. Η αδειοδοτική διαδικασία είναι το θέμα και χρειάζεται βελτίωση» τόνισε ένας αναλυτής της Fitch Ratings.

Η ευκαιρία του πολέμου

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να επιταχυνθούν τα έργα και να σταματήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε άλλες χώρες.

Εάν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς ρωσικό αέριο, πρέπει να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό την κατασκευή δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμφώνησε ο David Perez Lopez, διευθυντής επιχειρηματικής μονάδας ενέργειας στην εταιρεία συμβούλων Capgemini. Η Ρωσία είναι συνήθως ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, παρέχοντας περίπου το 40% των αναγκών της.

Οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, τόνισε η Ana Barillas, διευθύντρια της Aurora Energy Research για την Ισπανία, αν και επεσήμανε και άλλα εμπόδια, όπως η ρυθμιστική αβεβαιότητα. Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε παρεμβάσεις στην αγορά για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο ρόλος των PPAs

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προέλθει από PPA, δήλωσε ο αναλυτής της Fitch, επισημαίνοντας την υψηλότερη κερδοφορία για τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία στο τρέχον πλαίσιο υψηλών τιμών. Εν τω μεταξύ, υπήρξε «κάποια αποσύνδεση» μεταξύ των κλιματικών στόχων της χώρας και του ρυθμού κατασκευής, πρόσθεσε ο αναλυτής. Η ηλιακή ανάπτυξη στην Ισπανία φαίνεται να είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες, αλλά ο ρυθμός της εγκατάστασης νέας αιολικής δυναμικότητας καθυστερεί, είπαν οι ειδικοί.

Η Ισπανία θα φτάσει περίπου τα 50 GW ηλιακής δυναμικότητας - συμπεριλαμβανομένων 10 GW ιδιοκατανάλωσης - έως το 2030 και μόνο τα 35 GW ανεμογεννητριών, είπε ο Revuelta. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ισπανικό στόχο να φτάσει τα 39 GW ηλιακής και αιολικής ισχύος 50 GW έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης