Ενέργεια

Ζητούμενο ο συμβιβασμός μεταξύ Βορρά και Νότου με μια προσωρινή λύση - Οι τρεις επιλογές

Ζητούμενο ο συμβιβασμός μεταξύ Βορρά και Νότου με μια προσωρινή λύση - Οι τρεις επιλογές
Ποιός θα επωμισθεί το επιπλεόν κόστος της χονδρικής από το φυσικό αέριο και πως θα χρηματοδοτηθεί;

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι, με τον Καγκελάριο Σολτζ να επαναλαμβάνει χθες 22/3 για μια ακόμα φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπάργκο κατά της ρώσικης ενέργειας και την Total Energies από την δική της πλευρά να δηλώνει, ότι μέχρι τέλος του έτους θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρώσικο πετρέλαιο.
Σε αυτό το κλίμα προσωρινές, αλλά και περιορισμένης έκτασης αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να περιοριστούν οι υπέρογκες αυξήσεις που πλήττουν το σύνολο των Ευρωπαίων καταναλωτών, φαίνεται ότι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την πίεση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι προτάσεις της Επιτροπής πρόκειται να υποβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το διήμερο 24-25 Μαρτίου.

Η Ισπανία με την ριζοσπαστικότερη αντιμετώπιση

Δεδομένης της άρνησης κυρίως των χωρών του Βορρά να δεχθούν δομικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, οι προτάσεις της Κομισιόν αναμένεται να εστιαστούν σε τρόπους βελτιστοποίησης της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας ενδεχομένως στα κράτη μέλη να κάνουν προσωρινές αλλαγές, όσο διαρκεί η κρίση.  Με τον τρόπο αυτό είναι πιθανόν η Κομισιόν να αναζητεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά που αντιστέκεται σε τροποποιήσεις και τις χώρες του Νότου, με την Ισπανία να πρωτοστατεί υπέρ της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρισμού και την Ιταλία να προτείνει πλαφόν στην τιμή του αερίου στα 80 ευρώ/MWh, μια πρόταση που προσομοιάζει με την ελληνική.
Πάντως μέχρι σήμερα, οι βόρειες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν εμποδίσει όλες τις απόπειρες υιοθέτησης αντίστοιχων προτάσεων.
Τα κράτη μέλη που ήταν θετικά στη θέση της Ισπανίας ή τις παραλαγές της είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κροατία, που συναπαρτίζουν τη λεγόμενη Συμμαχία του Νότου.

Η πιο διαχειρίσιμη επιλογή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαδρίτη διεμήνυσε ότι αν δεν αποφασιστούν τώρα, στη Σύνοδο Κορυφής οι αλλαγές και δεν συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου, τότε η Ισπανία θα προχωρήσει μόνη της, κίνηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εσωτερική αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με αναλυτές η λιγότερο εφικτή επιλογή είναι, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το pool, μέσω ρυθμίσεων όσον αφορά στις τιμές ηλεκτρισμού από μονάδες συνδυασμένου κύκλου, αφήνοντας τις τιμές να διαμορφώνονται στην αγορά για τις μονάδες που χρησιμοποιούν άλλα καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής.
Μία δεύτερη επιλογή θα ήταν η ρύθμιση της τιμής της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Αν για παράδειγμα υπάρξει ένα όριο ή μία ρύθμιση στα 180 EUR/MWh, τότε σε περίπτωση που οι τιμές ανεβούν υψηλότερα , ο παραγωγός με μονάδα φυσικού αερίου θα εξακολουθούσε να λαμβάνει την τιμή που προσέφερε, αλλά δεν θα καθορίζει την Οριακή Τιμή παραγωγής για άλλες τεχνολογίες όπως η πυρηνική, η υδροηλεκτρική και κάποιες ΑΠΕ.
Η τρίτη εναλλακτική είναι αυτή για την οποία πιέζουν μεγάλοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ENGIE, αλλά και η Γαλλία: Αντί να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός, να μπορεί να αποζημιώνεται από το κράτος ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο με ένα ποσό (για παράδειγμα έως 100 ευρώ) και ο καταναλωτής να πληρώνει μόνο τη διαφορά.

Κρίσιμοι οι βαθμοί ελευθερίας

Η Γερμανία, οι σκανδιναβικές και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης θεωρείται μάλλον απίθανο να υποστηρίξουν τις πρώτες δύο επιλογές, αλλά η τρίτη εναλλακτική θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πιθανό συμβιβασμό. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι για τις τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας η Κομισιόν στην προηγούμενη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι “σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν ρυθμιζόμενες τιμές για ευάλωτους καταναλωτές, νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να προστατεύσουν την οικονομία σύμφωνα με το άρθρο (5) της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια.”

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης