Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 4% για το πετρέλαιο - Στα 120 δολ. κινείται το brent, στα 114 το αργό

Άνοδος πάνω από 4% για το πετρέλαιο - Στα 120 δολ. κινείται το brent, στα 114 το αργό

Η διακοπή του αγωγού στην Κασπία ενισχύει τους φόβους για τον εφοδιασμό - Αντιπροσωπεύει πάνω από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης

 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν 5% σε πάνω από 121 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, καθώς η διαταραχή των εξαγωγών αργού από Ρωσία και Καζακστάν λόγω καιρικών συνθηκών μέσω του αγωγού Caspian Pipeline Consortium (CPC) προστέθηκε στις ανησυχίες για τις περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες.

Περί τις 20:40 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 4,5%, στα 120,67 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 4,3%, στα 114,05 δολάρια το βαρέλι.

Ο αγωγός CPC βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς η αγορά βρίσκεται σε κρίση λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό CPC του Καζακστάν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας σταμάτησαν πλήρως την Τετάρτη μετά από ζημιές που προκλήθηκαν από μεγάλη καταιγίδα και συνεχιζόμενη κακοκαιρία, δήλωσε πράκτορας λιμενικού πλοίου και ο επικεφαλής της CPC.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε νωρίτερα ότι οι προμήθειες πετρελαίου από το CPC ενδέχεται να σταματήσουν εντελώς για έως και δύο μήνες.
Ο αγωγός CPC μεταφέρει περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της κύριας ποιότητας αργού πετρελαίου του Καζακστάν, που αντιπροσωπεύει το 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης.

"Οι τιμές αυξάνονται κυρίως λόγω της απώλειας των εξαγωγών αργού CPC Blend από το Novorossiisk. ρίχνοντας λάδι στη φωτιά καθώς η μείωση στις εξαγωγές ρωσικού αργού φαίνεται να είναι σε εξέλιξη", δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στο Kpler.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερες ρωσικές κυρώσεις όταν θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ.

Διχασμένη η ΕΕ

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μόλις εξαντληθούν τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

«Θα μάθετε στα τέλη Απριλίου ποια είναι η συνολική απώλεια ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε ο Ben Luckock της Trafigura, στο FT Commodities Global Summit και σημείωσε ότι είναι πιθανό το πετρέλαιο να φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενίσχυσε την ανησυχία για την προσφορά.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για μέτρια αύξηση. Η παραγωγή αργού παρέμεινε σταθερή στα 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ενδείξεις ανησυχίας σχετικά με την προσφορά μπορούν να φανούν στη δομή της αγοράς, όπου οι τιμές του πρώτου μήνα διαπραγματεύονται με υψηλό premium σε σχέση με τους επόμενους μήνες, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες.
Η μοναδική υποστηρικτική είδηση ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, σημείο παράδοσης για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ, όπου τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης