Ενέργεια

Φορολόγηση υπερκερδών: Η ΔΕΗ έχει δώσει 800 εκατ. σε επιδοτήσεις - Υπερβολικές οι προσδοκίες για έσοδα;

Φορολόγηση υπερκερδών: Η ΔΕΗ έχει δώσει 800 εκατ. σε επιδοτήσεις - Υπερβολικές οι προσδοκίες για έσοδα;

Tο θέμα άνοιξε στη Βουλή αλλά οι τεχνικές μετρήσεις θα προσδιορίσουν το αποτέλεσμα

Σχετικά Άρθρα

Φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας και μάλιστα σε ποσοστό 90%, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχουν, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στη Βουλή, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ θα μελετήσει τους ισολογισμούς των ενεργειακών εταιριών και με βάση το πόρισμα της θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Η ενεργειακή αγορά ανέμενε τις σχετικές αναφορές από τον πρωθυπουργό. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν ανοίξει το θέμα,ζητώντας φορολόγηση υπερκερδών, τα οποία όμως μένει να υπολογιστούν τόσο από τη ΡΑΕ, όσο και τους ορκωτούς λογιστές.

Αποφάσεις, που όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ληφθούν μετά από μελέτη της ΡΑΕ επί των οικονομικών αποτελεσμάτων των ενεργειακών εταιριών κατ΄αρχήν για το 2021 που ήδη έχει κλείσει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσδιόρισε τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει στην Αρχή για την εκπόνηση της μελέτης της, σημείωσε όμως ότι πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ενώ τόνισε ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.

Έτσι επί του παρόντος κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει εάν πράγματι, πότε και σε ποιες επιχειρήσεις θα επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση του υπερβάλλοντος κέρδους τους. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις αναφορές του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα περί υπερκερδών ύψους 1,4 δις ευρώ αναρωτήθηκε πως προσδιορίζει κανείς την έννοια υπερκέρδος για να προσθέσει ότι εφόσον πράγματι διαπιστωθούν υπερβολικά κέρδη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά θα τα φορολογήσει σε ποσοστό 90%.
Πάντως όπως έλεγαν χθες παράγοντες της ενεργειακής αγοράς οι ισολογισμοί των εταιριών θα πρέπει να ελεγχθούν από ορκωτούς λογιστές, να προσδιοριστεί τι σημαίνει υπερκέρδος και εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη τους τότε να φορολογηθούν.

Τι ισχύει για τους ενεργειακούς κλάδους

Ειδικά δε σε ότι αφορά τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν μονάδες καύσης φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, η τρέχουσα κατάσταση κάθε άλλο παρά σε υπερκέρδη οδηγεί. Και αυτό διότι προμηθεύονται φυσικό αέριο σε εξαιρετικά υψηλές τιμές δεσμεύοντας τεράστια κεφάλαια κίνησης.

Όσο δε για τη ΔΕΗ η οποία διαθέτει παραγωγή και από άλλα καύσιμα πέραν του φυσικού αερίου, δηλαδή από λιγνίτη και μεγάλα υδροηλεκτρικά, όπως έχει δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ, επιστρέφει τα όποια επιπλέον έσοδα στους καταναλωτές μέσω εκπτώσεων που μέχρι στιγμής της έχουν κοστίσει πάνω από 800 εκατ ευρώ. Οι δε εταιρίες παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ προφανώς πληρώνονται τις συμβολαιοποιημένες ταρίφες και τα όποια επιπλέον χρήματα παραμένουν στον ΔΑΠΕΕΠ τροφοδοτώντας τα επιδόματα που παρέχονται στους καταναλωτές ρεύματος

Πάντως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή πολλές φορές εμφανίστηκε επιφυλακτικός με την έννοια του υπερκέρδους επιμένοντας ότι τα όποια υπερκέρδη αφορούν τους παραγωγούς και τους εμπόρους φυσικού αερίου και όχι ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως είπε «η γενεσιουργός αιτία των απωλειών είναι η πρωτογενής αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην χονδρική αγορά. Αυτοί που θησαυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που παράγουν φυσικό αέριο: η Ρωσία, οι χώρες που πουλάνε LNG. Εμείς εδώ στην Ευρώπη, δυστυχώς, είμαστε καταναλωτές και διαμεσολαβητές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης