DWV: Εφικτή η αύξηση ισχύος του πράσινου υδρογόνου στα 28 GW έως το 2030 για τη Γερμανία - Η νέα συνεργασία

DWV: Εφικτή η αύξηση ισχύος του πράσινου υδρογόνου στα 28 GW έως το 2030 για τη Γερμανία - Η νέα συνεργασία
Συνεργασία ADNOC – Γερμανίας για επιτάχυνση του καθαρού υδρογόνου

Η δυναμικότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί στα 27,8 GW στο τέλος της δεκαετίας, που είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των 10 GW, σύμφωνα με έρευνα αγοράς που διεξήχθη από τη Γερμανική Ένωση Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου (DWV).

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που περιλαμβάνουν εταιρείες-μέλη της DWV, εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να παράγει έως και 72,33 TWh πράσινου υδρογόνου το 2030, δημιουργώντας έσοδα της τάξεως των 14,47 δις. δολ. Στα μέσα της δεκαετίας, η ισχύς της χώρας θα μπορούσε να φτάσει τα 16,25 GW, ενώ η παραγωγή καθαρού καυσίμου εκτιμάται σε 42,33 TWh με έσοδα 9,44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μέσο κόστος για την αλκαλική ηλεκτρόλυση (AEL) εκτιμάται σε 553,5 ευρώ ανά kWac στα μέσα της δεκαετίας και σε 444 ευρώ ανά kWac το 2030, σύμφωνα με το Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE. Η ηλεκτρόλυση μέσω της τεχνολογίας μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) αναμένεται να κοστίσει 610 ευρώ ανά kWac το 2025 και να πέσει στα 502 ευρώ ανά kWac πέντε χρόνια αργότερα.

Η αισιοδοξία

Παράλληλα, η WV σημείωσε ότι η τιμή του πράσινου υδρογόνου γίνεται πιο ανταγωνιστική στο πλαίσιο της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας τροφοδοτούν τις ελπίδες ότι μια πράσινη οικονομία της αγοράς υδρογόνου μπορεί να αναπτυχθεί έως το 2030, όπως σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τέλος, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα είναι οι Siemens Energy, Elogen GmbH, ITM Power GmbH/Linde AG, MAN Energy Solutions SE, McPhy Energy Deutschland GmbH, Sunfire GmbH και ThyssenKrupp Nucera.

Συνεργασία ADNOC – Γερμανίας για επιτάχυνση του καθαρού υδρογόνου

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) των ΗΑΕ υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) και κοινές συμφωνίες μελέτης (JSA) με γερμανικές εταιρείες για την εμβάθυνση της συνεργασίας για καθαρό υδρογόνο.

Οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του Γερμανού ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συνομιλίες βασίζονται στη μακροχρόνια ενεργειακή εταιρική σχέση Εμιράτων-Γερμανίας καθώς και στην Υπουργική Ομάδα Εμιράτων-Γερμανίας Υδρογόνου από τον Νοέμβριο του 2021.

Η στρατηγική της Γερμανίας για το υδρογόνο αναμένει καθαρή ζήτηση υδρογόνου έως και 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) έως το 2030. Από αυτό, περίπου το 60% θα εισάγεται. Επιπλέον, η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 11 mtpa έως το 2050.

Από την άλλη πλευρά, η ADNOC είναι παραγωγός H2 που σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή καθαρού υδρογόνου. Με την προγραμματισμένη επέκτασή της στην Ευρώπη, η ADNOC πρόκειται να επιταχύνει περαιτέρω την παράδοση του Οδικού Χάρτη Ηγεσίας Υδρογόνου για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτός ο οδικός χάρτης προσδιόριζε συγκεκριμένα τη Γερμανία ως βασική εξαγωγική αγορά με στόχο την παροχή έως και 25% του εισαγόμενου καθαρού υδρογόνου της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης