Ενέργεια

Κόστα σε Ανδρουλάκη: Μείωση ΕΦΚ σαν αντιστάθμισμα από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ στην ενέργεια

Κόστα σε Ανδρουλάκη: Μείωση ΕΦΚ σαν αντιστάθμισμα από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ στην ενέργεια
Τι απέφεραν οι επαφές Ανδρουλάκη - Κόστα ενόψει της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης που είναι σε εξέλιξη
Σχετικά Άρθρα
Κατά  την συνάντηση δύο ωρών, που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό  Αντόνιο Κόστα στην έδρα του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος στη Λισαβόνα, ο κ. Κόστα ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πως σε εβδομαδιαία βάση υπολογίζονται οι υπεραποδόσεις του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία και στην συνέχεια αποδίδονται πίσω στους καταναλωτές μέσω αντίστοιχων μειώσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.
Πράγματι τα έσοδα από τον ΦΠΑ στον ενεργειακό τομέα είναι πολλαπλάσια στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην Ελλάδα, στοιχείο που τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Δεν έχουμε δει όμως να εφαρμόζεται ένα αντίστοιχο μέτρο και στην χώρα μας, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης είναι να αντλήσει έσοδα για να μπορεί να μην χάσει επαφή με τον στόχο μείωσης του ελλείμματος και επίτευξης του πρωτογεννούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου διμήνου όμως στα 840 εκατ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.
Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 3.493 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 280 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των ΕΦΚ αντίστοιχα ανήλθαν σε 989 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 85 εκατ. ευρώ.


Επεξεργάζεται προτάσεις - εργαλεία το ΠΑΣΟΚ

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν και την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, καθώς οι ενεργειακοί λογαριασμοί σε όλο το μήκος του φάσματος παρουσιάζονται αυξημένοι με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε ονομαστικό επίπεδο και ο αποδιδόμενος φόρος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην Αθήνα με ένα νέο εργαλείο στην ενεργειακή πολιτική, καθώς αναμένενονται νέες δικές του προτάσεις μετά τις επαφές με τον Πορτογάλο ηγέτη. Κατά τον τρόπο αυτό ο Ν.Ανδρουλάκης καινοτομεί προετοιμάζοντας μια νέα πρόταση αποζημίωσης τους καναλωτή  μέσα από τους μηχανισμούς της αγοράς και τις πραγματικές δυνατότητες της ενεργειακής αγοράς, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ασκεί γόνιμη αντιπολίτευση με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και μακριά από λαϊκιστικές κορώνες που ελάχιστα πείθουν την εκλογική βάση.

Ο ίδιος ο κ.Ανδρουλάκης σύμφωνα με την ενημέρωση της Χαρ. Τρικούπη επισήμανε την ατολμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και να προβεί στη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, παρά την υπεραπόδοση εσόδων του κράτους τους μήνες του αυξημένου πληθωρισμού.
Το κρίσιμο τεχνικά ζήτημα που θα εξετάσει, με βάση τα ελληνικά χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του, στο ταξίδι παρέστη και ο τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Χάρης Δούκας, τις επόμενες ημέρες θα είναι η επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση των υπεραποδόσεων του ΦΠΑ από τα κρατικά ταμεία προς τους καταναλωτές, μέσω αντίστοιχων μειώσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Έμφαση επίσης δόθηκε και στην σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων καθώς και στην υψηλή συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού, όπου στην Πορτογαλία ξεπερνά το 60%, δεδομένο που αξιοποίησαν οι χώρες της Ιβηρικής στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, εξασφαλίζοντας την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση να εφαρμόσουν έκτακτα εθνικά μέτρα για την προστασία των οικογενειακών προϋπολογισμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης