Διεθνή

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχεδιάζει η Κομισιόν

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχεδιάζει η Κομισιόν

Έμφαση στην συμμόρφωση των μέτρων

 

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και το μέγεθος του πακέτου πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η Μόσχα γύρω από το επίμαχο θέμα της πληρωμής των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Δημοσιεύματα τόσο της WSJ όσο και του Reuters αναφέρονται στο θέμα αποκαλύπτοντας κάποια πρώτα στοιχεία για το πακέτο που θα είναι έτοιμο πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την WSJ, η Κομισιόν θέλει να βάλει σε μαύρη λίστα περισσότερες ρωσικές τράπεζες, να διευρύνει τη λίστα των προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί από τις κυρώσεις περιλαμβάνοντας επιπλέον συγγενείς Ρώσων ολιγαρχών, αλλά και να σφίξει τον κλοιό αναφορικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Το τελευταίο ειδικά έχει να κάνει με το επίμαχο κεφάλαιο που αφορά την συμμόρφωση με τις κυρώσεις που είναι και ο μεγάλος στόχος. Σε αυτό είχαν συμφωνήσει και κατά το πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο οι ηγέτες της Ε.Ε. επισημαίνοντας πως για να λειτουργήσουν οι κυρώσεις πρέπει να διασφαλιστεί πως εφαρμόζονται πλήρως και δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν π.χ. μέσα από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, μέσα από τραστ ή μέσα από εταιρείες-κελύφη.

Σε κάθε περίπτωση πολλά φαίνεται πως θα εξαρτηθούν με τη διαμάχη που έχει ανοίξει για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Μετά από την επίμονη στάση της, εδώ και μέρες, η Μόσχα φάνηκε σήμερα να αναδιπλώνεται και να βάζει… νερό στο κρασί της εν όψει και της λήξης του αυριανού χρονικού τελεσιγράφου. Όμως, οι Βρυξέλλες δεν εφησυχάζουν.

Σύμφωνα με το Reuters, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η αντίδραση της Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες και τους όρους που θα θέσει τελικά η Μόσχα για τις πληρωμές φυσικού αερίου.

Πηγή:www.ot.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης