Ενέργεια

Oilprice: Δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις στον «εθισμό» της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο

Oilprice: Δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις στον «εθισμό» της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ένα από τα πιο καυτά θέματα στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα ήταν η πιθανότητα εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα λόγω των εκτιμήσεων για ευρύτερη απαγόρευση του μαύρου χρυσού, αλλά αυτή η κερδοσκοπία φαίνεται να είναι αδικαιολόγητη μεταδίδει το Oilprice.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και καυσίμων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και για τις δύο αυτές χώρες, το ρωσικό πετρέλαιο και τα καύσιμα αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις είχαν έντονο αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές λιανικής των καυσίμων και στις δύο χώρες.

Η εξάρτησης της Ευρώπης

Η Ρωσία παρέχει το 29% του αργού πετρελαίου που καταναλώνει η Ευρώπη, καθώς και το 51% ων προϊόντων πετρελαίου που καταναλώνει η ήπειρος. Και η Ευρώπη καταναλώνει πολύ πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου παρά την πρόθυμη ενεργειακή της αλλαγή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε σχεδόν το 97% του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου που κατανάλωνε από εξωτερικές πηγές, σύμφωνα με τη Eurostat. Με άλλα λόγια, η ΕΕ εξαρτάται περισσότερο από τις εισαγωγές σε σύγκριση με την Ινδία όσον αφορά το πετρέλαιο.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με τέτοιο βαθμό εξάρτησης, ένα εμπάργκο πετρελαίου στον μεγαλύτερο προμηθευτή της ένωσης θα ήταν καταστροφή για την ήπειρο. Αυτό σημαίνει ότι οι συζητήσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα και αναπαράχθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν πιθανότατα παρά μια άσκηση πολιτικής στάσης. Ήταν προφανές από την πρώτη μέρα ένα τέτοιο εμπάργκο δεν θα συνέβαινε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ρητορικές

Ένα άμεσο εμπάργκο πετρελαίου στις ρωσικές εισαγωγές «από τη μια μέρα στην άλλη θα σήμαινε βύθιση της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης σε ύφεση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Sholz.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η ΕΕ, η Ινδία και η Κίνα εξαρτώνται άμεσα από το πετρέλαιο και οποιεσδήποτε κυρώσεις είναι εύκολες στα λόγια παρά στην πράξη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προέτρεψε πρόσφατα τους παραγωγούς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής να ενισχύσουν την παραγωγή τους για να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. «Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την προσπάθειά σας. Σας ζητώ να αυξήσετε την παραγωγή ενέργειας για να διασφαλίσετε ότι όλοι στη Ρωσία κατανοούν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο και να εκβιάσει τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Zelensky

Η απροθυμία του Κόλπου

Μέχρι στιγμής, τα πετρελαϊκά κράτη του Κόλπου έχουν επιδείξει σαφή απροθυμία να ενισχύσουν την παραγωγή ή να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, τα ΗΑΕ δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς με τη Ρωσία και η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσία και τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Αν δεν λάβει την υποστήριξη ασφαλείας που θέλει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ είναι απίθανο να υποχωρήσει σε αυτό.

Η Ευρώπη, λοιπόν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και πιο συγκεκριμένα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παρά τις προσπάθειές της να διαφοροποιήσει πρώτα και στη συνέχεια να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν απαραίτητα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης