Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Εντολή Μπάιντεν για απελευθέρωση 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα - Πτώση 4,5% για Brent

ΗΠΑ: Εντολή Μπάιντεν για απελευθέρωση 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα - Πτώση 4,5% για Brent

Θα ισχύσει για έξι μήνες μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εντολή για την απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική ιστορία σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η αποδέσμευση αυτή αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους».
Στόχος του Μπάιντεν είναι να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές της βενζίνης που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μετά από διαβούλευση με συμμάχους και εταίρους, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου στην ιστορία, διαθέτοντας ένα εκατομμύριο επιπλέον βαρέλια στην αγορά την ημέρα κατά μέσο όρο –κάθε μέρα– για τους επόμενους έξι μήνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Επιπλέον, ο νόμος αμυντικής παραγωγής θα εξουσιοδοτηθεί να υποστηρίζει την παραγωγή και την επεξεργασία ορυκτών και υλικών που χρησιμοποιούνται για μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας - όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτης και μαγγάνιο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το μέγεθος της απελευθέρωσης πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο ως πρωτοφανές.

"Ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου με αυτό το ρυθμό 1 εκατομμυρίου ημερησίως για αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτό το ρεκόρ θα προσφέρει μια ιστορική ποσότητα προσφοράς που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μέχρι το τέλος του έτους, όταν η εγχώρια παραγωγή θα αυξηθεί, " είπε.

Το Υπουργείο Ενέργειας θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την απελευθέρωση για να ανανεώσει το SPR τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

 

Yποχώρηση για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 4,56% στα 108,28 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για παράδοση Μαΐου υποχώρησαν 3,5% στα 103,99 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τις αναφορές ότι μια τέτοια κίνηση ήταν πιθανή.
«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλίμακα αυτής της παρέμβασης», σύμφωνα με την ClearView Energy Partners και επεσήμανε ότι είναι η μεγαλύτερη απελευθέρωση SPR που έχει γίνει ποτέ . Η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ήταν η απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών τον Νοέμβριο.
Οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επακόλουθων ανησυχιών για την προσφορά, οδηγώντας σε εκρήξεις του πληθωρισμού σε όλη την παγκόσμια οικονομία.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και οι άνευ προηγουμένου τιμωρητικές διεθνείς κυρώσεις μετά την εισβολή έχουν διαταράξει τις ροές από τη χώρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs η αποδέσμευση από τα αποθέματα των ΗΠΑ θα βοηθήσει την αγορά πετρελαίου να εξισορροπηθεί το 2022, αλλά δεν θα επιλύσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα.





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης