Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Ενίσχυση της Αποθήκευσης και πλαφόν 5% στην έγχυση ισχύος στο δίκτυο, στο νομοσχέδιο που κατατίθεται

ΑΠΕ: Ενίσχυση της Αποθήκευσης και πλαφόν 5% στην έγχυση ισχύος στο δίκτυο, στο νομοσχέδιο που κατατίθεται

Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα περιλαμβάνει δύο σημαντικά τμήματα.
Το ένα αφορά την Αποθήκευση και το άλλο την δυνατότητα θέσπισης Πλαφόν 5% στην έγχυση ισχύος στο Δίκτυο από σταθμούς ΑΠΕ με στόχο να «χωρέσουν» περισσότεροι σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.

Το Πλαίσιο ενίσχυσης της αποθήκευσης των ΑΠΕ θα έχει δύο σκέλη με στόχο να επιταχυνθεί ο αναβαθμισμένος στόχος επενδύσεων μέχρι το 2030 σε 12 GW από 8,5 GW.
Αφορούν κατά πρώτον το λειτουργικό και κατά δεύτερον το επενδυτικό.
Το σχήμα ενίσχυσης που έχει εγκριθεί κατ΄αρχάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει δύο άξονες:
Την στήριξη μέσω Δημοπρασιών και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι τελευταίοι ανέρχονται σε 450 εκατ ευρώ, όπου περιλαμβάνεται και ειδικό σκέλος για την επιτάχυνση της αδειοδότησης έργων αντλησιοταμίευσης.
Τα αρχικά αυτά κονδύλια θα ανεβάζουν την δύναμη πυρός μέσω πρόσθετων χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕΠ αλλά και άλλων χρηματοοικονομικών μέσων, που θα αυξήσουν την μόχλευση.
Επίσης ειδικά για την αποθήκευση αναμένεται στην πορεία να διαφανεί ποιά θα είναι τα επιπλέον κονδύλια που θα εξασφαλιστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Τα έργα αυτά θα αδειοδοτούνται και υλοποιούνται με βάση τις διαδικασίες που ισχύουν για μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, που ξεπερνούν τα 15MW, δηλαδή με αντίστοιχους ευνοϊκούς όρους.
Σημειώνεται ότι έργα αντλησιοταμείευσης εδιαφέρουν και την ΔΕΗ.

Περιορισμό έως 5% στην έγχυση ισχύος στο Δίκτυο από σταθμούς ΑΠΕ

Την δυνατότητα επιβολής περιορισμών έγχυσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ, για λόγους που σχετίζονται με την επάρκεια και ασφάλεια λειτουργίας του τοπικού συστήματος και δικτύου, σε επίπεδο που εκτιμάται ότι δεν θα οδηγεί σε απορρίψεις ενέργειας υψηλότερες από το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών, προβλέπει ρύθμιση η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τη την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Οι λειτουργικοί περιορισμοί έγχυσης έχουν ως στόχο να «χωρέσουν» περισσότεροι σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α στο δίκτυο. Επίσης, με τις νέες διατάξεις μπαίνουν κανόνες στις αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης ενώ δημιουργούνται λίστες με τις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και τις Συμβάσεις Σύνδεσης που συνάπτονται. Ειδικότερα aιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά εντός των πρώτων 10 ημερών εκάστου ημερολογιακού μηνός. Η αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων.

β) Απόφαση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

γ) Εγγυητική Επιστολή

Για τις εκκρεμείς αιτήσεις κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης οι οποίες έχουν υποβληθεί στον αρμόδιο Διαχειριστή, συμπεριλαμβανομένων των κοινών αιτημάτων του άρθρου 135 του ν. 4685/2020, οι κάτοχοι των σταθμών υποχρεούνται εντός 2 μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος να προσκομίσουν Εγγυητική Επιστολή. Να σημειωθεί ότι σήμερα η εγγυητική αποδίδεται αφού εξασφαλιστούν οι όροι σύνδεσης και πριν υπογραφούν.

Εντός 2 μηνών από την ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου, ο αρμόδιος Διαχειριστής χορηγεί την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο και κοινοποιείται στον Φορέα Αδειοδότησης. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης θα πρέπει να συνοδεύεται από σκαρίφημα του προτεινόμενου τρόπου σύνδεσης. Ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να λάβει γνώση, κατόπιν αιτήματός του, της μελέτης για τη χορήγηση της Οριστικής Προσφορά Σύνδεσης ή την αδυναμία σύνδεσης.

Περιορισμοί έκχυσης 5%

Οι προσφορές και οι συμβάσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου δύνανται να περιλαμβάνουν ειδικό όρο, ο οποίος επιτρέπει την επιβολή λειτουργικών περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύος, εφόσον με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου δυναμικού, καθιστώντας δυνατή την παροχή πρόσβασης σε μεγαλύτερη ισχύ σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. Οι περιορισμοί έγχυσης, οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη από τους Διαχειριστές των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με την συμμετοχή των σταθμών αυτών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και στην ισχύ που αφορούν οι περιορισμοί δύνανται να αφορούν:

(α) Καθολικό περιορισμό της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων του.

(β) Κατάλληλους περιορισμούς της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού για προκαθορισμένα χρονικά παράθυρα εντός της κάθε ημέρας κατανομής.

(γ) Λειτουργικούς περιορισμούς που θα καθορίζονται δυναμικά από τους Διαχειριστές.

(δ) Λειτουργικούς περιορισμούς που θα ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω αυτόματων συστημάτων προστασίας και ελέγχου, οι οποίοι μπορεί να οδηγούν ακόμη και στην αποσύνδεση του σταθμού.

Κατά τον προσδιορισμό περιθωρίων ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. σε μία περιοχή του Συστήματος και τη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών έγχυσης για λόγους που σχετίζονται με την επάρκεια και ασφάλεια λειτουργίας του τοπικού συστήματος και δικτύου, σε επίπεδο που εκτιμάται ότι δεν οδηγεί σε απορρίψεις ενέργειας υψηλότερες από το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. της υπό εξέταση περιοχής.
Το πλαφόν του 5% ορίζεται από την κοινοτική νομοθεσία ως όριο στον περιορισμό έκχυσης, δίχως υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης. Να σημειωθεί ότι τέτοιοι περιορισμοί ισχύουν σήμερα στα ελληνικά νησιά. Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι περιορισμοί που θα χρειαστούν δεν θα ξεπερνούν το 3%.

Οι Παραγωγοί σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για τη σύνδεση των σταθμών τους με το Δίκτυο ή το Σύστημα, θα μπορούν να κατασκευάζουν δίκτυα Μέσης Τάσης, τα οποία αφορούν αποκλειστικά δίκτυα για παραγωγό ή ομάδες παραγωγών, ήτοι δεν συνδέονται καταναλωτές. Στα δίκτυα αυτά θα μπορούν να συνδέονται περισσότεροι του ενός σταθμοί με Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Εξαιρούμενων Σταθμών, χωρίς να απαιτείται η υποβολή κοινού αιτήματος Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη ίσχυε παλαιότερα, ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ την κατήργησε και πλέον την επαναφέρει το ΥΠΕΝ.

Λίστες με οριστικές προσφορές σύνδεσης

Ο Διαχειριστής του Συστήματος ή του Δικτύου, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, θα πρέπει να δημοσιεύει ανά δίμηνο τις λίστες με τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και Σύμβασης Σύνδεσης, καθώς και λίστες με τις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και τις Συμβάσεις Σύνδεσης που έχουν συναφθεί.

Τα στοιχεία θα αφορούν τον υποσταθμό (Υ/Σ) και μετασχηματιστή (Μ/Σ) σύνδεσης των έργων (τα έργα που συνδέονται, την ονομαστική ισχύς του Μ/Σ, τα στοιχεία του κύριου του Υ/Σ), τη δυνατότητα επέκτασης του Υ/Σ, τη γραμμή Υψηλής Τάσης (ΥΤ) ή Υπερυψηλής Τάσης (ΥΥΤ) που συνδέεται ο Υ/Σ κλπ. Επιπλέον, ο Διαχειριστής θα πρέπει να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικά σε κατάλληλη μορφή γεωχωρικών δεδομένων, τις οδεύσεις των υφιστάμενων και των αδειοδοτημένων γραμμών ΥΤ και ΥΥΤ τη θέση των υφιστάμενων ή και των αδειοδοτημένων Υ/Σ, κλπ.

Ειδικότερα, ο Διαχειριστής του Δικτύου θα πρέπει να δημοσιεύει ανά δύο μήνες στοιχεία σχετικά με τους Υ/Σ του Μ/Σ και τις γραμμές σύνδεσης των έργων, τη δυνατότητα επέκτασης του Υ/Σ, τη δυνατότητα προσθήκης νέων πυλών Μέσης Τάσης στους Υποσταθμούς. Επίσης, θα αποτυπώνει τη γεωγραφική κάλυψη των Υποσταθμών, θα γνωστοποιεί τους Υ/Σ του Μ/Σ και τις γραμμές σύνδεσης των έργων όπου δεν είναι εφικτό να συνδεθούν επιπλέον σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και να χορηγηθούν νέες Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης καθώς επίσης και τους Υ/Σ, Μ/Σ και τις γραμμές σύνδεσης που αναμένεται να αναβαθμιστούν ή να επεκταθούν και τα νέα περιθώρια ισχύος που θα δημιουργηθούν.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης