Ενέργεια

Γερμανία: Στη ρυθμιστική αρχή περνά ο έλεγχος της Gazprom Germania

Γερμανία: Στη ρυθμιστική αρχή περνά ο έλεγχος της Gazprom Germania

 Για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό

 

Η Gazprom Germania, επιχείρηση εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας που εγκαταλείφθηκε από τη ρωσική Gazprom την Παρασκευή, περνά στον έλεγχο της ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας για να διασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Όλα τα δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία θα μεταφερθούν στη ρυθμιστική αρχή, Bundesnetzagentur, τόνισε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χάμπεκ πρόσθεσε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι επί του παρόντος εγγυημένη σε μια περίοδο κρίσης στους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Bundesnetzagentur θα αναλάβει τον έλεγχο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και Θα έχει το δικαίωμα να απομακρύνει στελέχη, να προσλάβει νέο προσωπικό και να ρωτήσει τη διοίκηση πώς να προχωρήσει.

«Στόχος μας θα είναι να διευθύνουμε την Gazprom Germania προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της Bundesnetzagentur.

Η Gazprom δεν έδωσε λεπτομέρειες ή εξηγήσεις για την απόφασή της να τερματίσει τη συμμετοχή της στη Gazprom Germania και σε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν θυγατρικές στη Βρετανία, την Ελβετία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Έντονες πιέσεις

Η Gazprom βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μήνες μετά από ισχυρισμούς, τους οποίους αρνήθηκε, ότι εμπόδιζε την ροή φυσικού αερίου η οποία θα μπορούσε να είχε αποκλιμακώσει τις υψηλές τιμές.
Πηγές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι τα γραφεία της στη Γερμανία δέχθηκε έφοδο από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ.

Το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η κίνηση ήταν να αποτραπεί η πιθανή εξαγορά της Gazprom Germania από την JSC Palmary και την Gazprom export business services LLC, αμφότερες ρωσικές.

Δεν ήταν σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από τις εταιρείες, επεσήμανε το υπουργείο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια εξαγορά δεν θα ήταν νομικά επιτρεπτή, δεδομένου ότι οι επενδυτές προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ και πρόκειται να λειτουργήσουν υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απέρριψε τη Δευτέρα το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς οι αυξανόμενοι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία αυξάνουν την πίεση στο μπλοκ να επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης