Τελευταία Νέα

Αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο στα εταιρικά PPAs - Και χρήση γειτονικού υπεδάφους για μεγάλα φωτοβολταϊκά

Αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο στα εταιρικά PPAs - Και χρήση γειτονικού υπεδάφους για μεγάλα φωτοβολταϊκά
Ρύθμιση για τη συμμετοχή σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. απευθείας στην αγορά
Ρύθμιση για τη συμμετοχή σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. απευθείας στην αγορά θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας ΑΠΕ (Β’ Φάση) το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Ουσιαστικά αίρεται ένα εμπόδιο, το οποίο αν και γραφειοκρατικό δεν επέτρεπε την απρόσκοπτη προώθηση των PPAs.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, πριν τη θέση ενός σταθμού σε λειτουργία, ο κάτοχος του σταθμού, εφόσον δεν έχει συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, θα μπορεί να υποβάλει στον ΔΑΠΕΕΠ ανέκκλητη δήλωση, ότι δεν επιθυμεί τη σύναψη Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης και ότι ο σταθμός θα λειτουργήσει σύμφωνα με το άρθρο 12Α του ν.4414/2016. Ο ΔΑΠΕΕΠ εντός 15 ημερών θα πρέπει να εκδίδει βεβαίωση απευθείας συμμετοχής στην αγορά, την οποία και θα κοινοποιεί στον ενδιαφερόμενο.

Χρήση του γειτονικού υπεδάφους

Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ειδική ρύθμιση βάσει της οποίας οι επενδυτές έργων ΑΠΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το υπέδαφος γειτονικών ιδιοκτησιών, δίχως καταβολή αποζημίωσης, προκειμένου να συνδέονται τα έργα τους με το δίκτυο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση θα μπορούν υπογείως (στο επιβαλλόμενο βάθος), έπειτα από ενημέρωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων, αλλά δίχως να απαιτείται η αποζημίωσή τους, να περνούν τα συνοδά έργα των μονάδων ΑΠΕ. Ωστόσο, τίθεται ως προϋπόθεση ότι, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βλάπτεται η συνήθης εκμετάλλευση των υπερκειμένων ακινήτων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά κυρίως σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία θα πρέπει να συνδεθούν στην υψηλή τάση.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι επενδυτές διευκολύνονται, διότι γλιτώνουν χρόνο σε χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες, οι οποίες απαιτούνται για την εγκατάσταση των πυλώνων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με την εγκατάσταση υπόγειου δικτύου αυξάνεται το κόστος, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εμπλοκές με τους ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων. Η λύση, όπως αναφέρουν, είναι να ακολουθήσει το υπόγειο δίκτυο τη διαδρομή κάποιου αγροτικού δρόμου, αλλά, και πάλι, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Πέρα από την υπόγεια όδευση, το νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., για σταθμούς αποθήκευσης, καθώς και για τα συνοδά τους έργα, ότι επιτρέπεται να εγκαθίστανται και να λειτουργούν:

α) Σε γήπεδο ή σε χώρο, επί των οποίων είναι καταρχήν επιτρεπτή η εγκατάσταση σταθμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και ο αιτών έχει το δικαίωμα νόμιμης χρήσης.

β) Σε δάση, δασικές ή άλλες εκτάσεις, εφόσον επιτρέπεται σε αυτές η εκτέλεση έργων, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 58 του ν. 998/1979.

γ) Σε αιγιαλό, παραλία, θάλασσα ή σε πυθμένα της, εφόσον έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης τους, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2971/2001 ( Α’ 285).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης