Ενέργεια

ΡΑΕ: Δεν προκύπτει ζήτημα χρηματικών ποινών στην Αγορά Εξισορρόπησης - Τι συνέβη με την Τιμή Αποκλίσεων

ΡΑΕ: Δεν προκύπτει ζήτημα χρηματικών ποινών στην Αγορά Εξισορρόπησης - Τι συνέβη με την Τιμή Αποκλίσεων
Πρόκειται για το πρώτο έτος λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, δηλαδή μια περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη που είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονταν

Με καθυστέρηση επτά μηνών η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα της το κείμενο απόφασης του προέδρου της Θανάση Δαγούμα, σύμφωνα με την οποία η χρέωση μη συμμόρφωσης στους συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης είναι μηδενική για την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021.
Πρόκειται για το πρώτο έτος λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, δηλαδή μια περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη που είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονταν το πρώτο διάστημα στη συγκεκριμένη Αγορά.

Η ΡΑΕ με βάση και τη σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης περιόδου λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης δεν υπήρξε συστηματική πρόκληση μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς, ώστε να επιβάλλει στον αντίστοιχο συμμετέχοντα για κάθε υπηρεσία εξισορρόπησης που παρείχε επιπλέον χρέωση. Με άλλα λόγια η ΡΑΕ μετά και από διαβούλευση, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα χειρισμών εκ μέρους των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα έπρεπε να οδηγήσουν στην επιβολή χρηματικών ποινών.

Ζημιές από την Τιμή Αποκλίσεων

Ωστόσο η ΡΑΕ με την ίδια απόφαση ανέθεσε στον ΑΔΜΗΕ να επανεξετάσει τη λειτουργία της αγοράς και να υποβάλει νέα μελέτη η οποία βεβαίως έχει παραδοθεί από τον Διαχειριστή και μάλιστα έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση που έληγε χθες.
Η νέα μελέτη του ΑΔΜΗΕ για το διάστημα από τον Νοέμβριο 2020 έως και τον Οκτώβριο 2021 αφορά τόσο της παραμέτρους των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης, όσο και την Τιμή Αποκλίσεων, ενώ διερευνά τη δράση της τιμής αποκλίσεων ως αντικίνητρο για την μείωση των αποκλίσεων.
Όπως επισημαίνεται από τον ΑΔΜΗΕ επειδή η Τιμή Αποκλίσεων λαμβάνει συχνά τιμή μικρότερη από την τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, η συστηματική υπερδήλωση Προγραμμάτων Αγοράς από πλευράς των Συμμετεχόντων έχει οδηγήσει τους περισσότερους εξ’ αυτών σε οικονομικές απώλειες. Συστηματικό όφελος από τις αποκλίσεις στα Προγράμματα Αγοράς δεν έχει προκύψει παρά μόνο σε μόλις δύο συμμετέχοντες, οι οποίοι επιπρόσθετα δεν αποκομίζουν σημαντικά οφέλη ανά MWh ενέργειας (της τάξης των 10.000€ το έτος).

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, η συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας των αποκλίσεων και της διαφοράς της Τιμής Αποκλίσεων από την τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, προκύπτει ελαφρώς αρνητική, βάσει του οποίου αιτιολογείται το γεγονός ότι για τους περισσότερους συμμετέχοντες εκτιμάται ότι υπέστησαν ζημιά λόγω των αποκλίσεων που προκαλούσαν.
Παρότι βάσει της μελέτης εκτιμάται ότι οι συμμετέχοντες ζημιώνονται από την εκκαθάριση αποκλίσεων, παρατηρείται ότι αρκετοί συνεχίζουν να προκαλούν συστηματικά αποκλίσεις προς μια κατεύθυνση (συνήθως η ποσότητα των Εντολών Αγοράς είναι μεγαλύτερη από την μέτρηση).

ΑΔΜΗΕ: Μείωση του ορίου ανοχής

Επομένως, διαφαίνεται ότι οι υφιστάμενες ΧΜΣ δεν παρέχουν επαρκή κίνητρα. Μεγάλες συστηματικές αποκλίσεις προς την ίδια κατεύθυνση παρατηρούνται ειδικά για τις μικρότερες καταναλώσεις. Λόγω των προαναφερόμενων ο ΑΔΜΗΕ κρίνει σκόπιμη τη μείωση του ορίου ανοχής για πολύ μικρές ποσότητες απορρόφησης φορτίων, καθώς και η προσαρμογή των καμπύλων υπολογισμού των ορίων ανοχής, ώστε να υπάρχει ισορροπημένη ενεργοποίηση της χρέωσης τόσο από τις μηνιαίες απόλυτες αποκλίσεις (ADEV) όσο και από την ενεργό τιμή των αποκλίσεων (RMSDEV).
Επιπλέον, προτείνει αύξηση των μοναδιαίων χρεώσεων, έτσι ώστε οι συνολικές εκτιμώμενες χρεώσεις να αυξηθούν κατά 50% σε σχέση με τις υφιστάμενες προκειμένου να παρέχονται αυξημένα κίνητρα για την διόρθωση των συστηματικών συμπεριφορών των συμμετεχόντων. Βάσει αυτού προτείνεται η αναθεώρηση των υφιστάμενων παραμέτρων υπολογισμού των ΧΜΣ για την ζήτηση.

Σε ότι αφορά δε, τις Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης λόγω συστηματικής πρόκλησης μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς, ο ΑΔΜΗΕ για το διάστημα από τον Νοέμβριο 2020 έως και τον Οκτώβριο 2021, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει συστηματικότητα στην εμφάνιση περιπτώσεων μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς, καθώς οι Συμμετέχοντες αποφεύγουν να προκαλούν καταστάσεις μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς, ιδίως μετά το αρχικό διάστημα προσαρμογής.
Επομένως, η θεώρηση των περιπτώσεων μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς ως αποκλίσεων κρίνεται από τον ΑΔΜΗΕ επαρκής και δεν διαφαίνεται λόγος για την επιβολή ΧΜΣ που να σχετίζονται με τις περιπτώσεις μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς. Κατά συνέπεια προτείνεται η διατήρηση των παραμέτρων υπολογισμού των ΧΜΣ ίσες με μηδέν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης