Ενέργεια

Ντ. Μπενρουμπή (Μytilineos): Ολοκληρώθηκε η μονάδα CCGT στον Άγιο Νικόλαο

Ντ. Μπενρουμπή (Μytilineos): Ολοκληρώθηκε η μονάδα CCGT στον Άγιο Νικόλαο
Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μονάδες  συνδυασμένου κύκλου δεν έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπενρουμπή

Στο γεγονός ότι οι αποφάσεις στις ενεργειακές εταιρείες έχουν πια γνώμονα γεωπολιτικούς παράγοντες και όχι πια σε πρωτεύοντα ρόλο οικονομικούς, όπως συνέβαινε διαχρονικά, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής του βραχίονα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Μytilineos, στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών .

Σημείωσε πως πια ιδιαίτερη σημασία έχει η ασφάλεια τροφοδοσίας που καταλήγει να  είναι ακόμα πιο σημαντική και από την τιμή, κι αυτό σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται όχι λόγω έλλειψης φυσικού αερίου όπως θα ήταν ίσως φυσικό αλλά λόγω ενός risk premium το οποίο προκαλείται από τον φόβο της έλλειψης.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό κέντρο του Αγ. Νικολάου της οποίας ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή, πρόκειται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα προς τέλος του καλοκαιριού του 2022.

Επίσης, τόνισε πως σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μονάδες  συνδυασμένου κύκλου δεν έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη.

Παράλληλα, ο κ. Μπενρουμπή σημείωσε ότι σε όλες τις αποφάσεις, η ασφάλεια τροφοδοσίας έχει γίνει πιο σημαντική από την τιμή. «Δυστυχώς το αέριο που ήταν ένα λογικό καύσιμο μετάβασης έχει αρχίσει να χάνει την καλή του φήμη λόγω κόστους, όχι έλλειψης. Ο άνθρακας και ο λιγνίτης ξαναζωντανεύουν, άρα έρχεται άλλη ακρίβεια από εκεί γιατί δεν πέφτει η τιμή των δικαιωμάτων CO2» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, σχολίασε ότι δεν ήταν πρόωρη σαν απόφαση, ενώ στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει την εξόρυξη λιγνίτη. «Είχαμε πει τέλος ο λιγνίτης το 2028 και εξακολουθεί να ισχύει. Υπήρχε μια σκέψη μόνο να γυρίσει η Πτολεμαΐδα 5 σε αέριο από το 2025. Είναι μια λογική απόφαση να αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης