Ενέργεια

Πτώση 4% για το πετρέλαιο κάτω από τα 100 δολ. λόγω lockdown στην Κίνα

Πτώση 4% για το πετρέλαιο κάτω από τα 100 δολ. λόγω lockdown στην Κίνα

Τα μέλη του ΙΕΑ θα απελευθερώσουν 240 εκατομμύρια βαρέλια σε διάστημα 6 μηνών

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 4% τη Δευτέρα, με το Brent να πέφτει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω ανησυχιών ότι η πανδημία θα μειώσει τη ζήτηση στην Κίνα και καθώς οι χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) σχεδιάζουν να απελευθερώσουν όγκους ρεκόρ πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα.

Περί τις 21:40 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούσαν 4,2% στα 98,46 δολ. το βαρέλι , ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 3,6%, στα 94,38 $.

Αυτό οδήγησε το WTI στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 25 Φεβρουαρίου, την ημέρα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Το Brent βρίσκεται στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 16 Μαρτίου.

Η κατανάλωση καυσίμου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έχει σταματήσει λόγω των περιορισμών λόγω κορωνοϊού στη Σαγκάη, δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group.
Η Σαγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, άρχισε να χαλαρώνει τα lockdown σε ορισμένες περιοχές τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων πάνω από 25.000.

«Ακόμη και όταν αρθούν οι περιορισμοί στη Σαγκάη, οι πολιτικές της Κίνας για μηδενικό Covid πιθανότατα θα παραμείνουν επιβαρυντικές», ανέφερε το Eurasia Group, επισημαίνοντας ότι τα lockdown στη Σαγκάη πιθανότατα μείωσαν τη συνολική κατανάλωση πετρελαίου της Κίνας έως και 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Απελευθέρωση αποθεμάτων

Για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα ρωσικού αργού μετά το χτύπημα της Μόσχας με κυρώσεις, τα κράτη μέλη του ΙΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα απελευθερώσουν 240 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες.
«Η απελευθέρωση στρατηγικών κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου θα μειώσει τη στενότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες, περιορίζοντας την ανάγκη για άνοδο των τιμών του πετρελαίου για να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.
Η απελευθέρωση των όγκων Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου (SPR) ισούται με 1,3 εκατομμύρια bpd τους επόμενους έξι μήνες, αρκετά για να αντισταθμίσει το έλλειμμα 1 εκατομμυρίου bpd ρωσικού εφοδιασμού πετρελαίου, δήλωσαν αναλυτές της JP Morgan.

Προσθέτοντας πίεση στις τιμές του αργού, το δολάριο ΗΠΑ βρισκόταν σε καλό δρόμο να ενισχυθεί για όγδοη συνεχόμενη ημέρα έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η ΕΕ εκπονεί προτάσεις για εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, αν και δεν υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OΠΕΚ) είπε στην ΕΕ ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα από τα χειρότερα σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου και θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν αυτοί οι όγκοι. Ο ΟΠΕΚ έδειξε ότι δεν θα αντλήσει περισσότερα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης