Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θα παραμείνει το πρόβλημα στην χονδρική ρεύματος - Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Θα παραμείνει το πρόβλημα στην χονδρική ρεύματος - Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

 Η "καταδίκη" της αρχιτεκτονικής

 

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς για την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες καθοδηγούνται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν σε αυτά επίπεδα για μακρό χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον εκείνοι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όχι μόνο δεν ελπίζουν σε αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου εντός του 2022, αλλά μιλούν για πολλά χρόνια υψηλών τιμών, που βεβαίως θα μετακυλίονται και στην ηλεκτρική ενέργεια εφόσον δεν αλλάξει η αρχιτεκτονική της αγοράς και ο κανόνας προσδιορισμού της τιμής ηλεκτρισμού από την ακριβότερη τεχνολογία παραγωγής που εισέρχεται τελευταία στο σύστημα.

Ενδεικτικό το τελευταίο διήμερο

Οι τιμές που διαμορφώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας τις δυο τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτικές του προβλήματος, αφού τόσο χθες (11/4) όσο και σήμερα (12/4) καταγράφηκε άνοδος της μέσης χονδρικής τιμής κατά 44,5% και 8,79% αντίστοιχα, την ώρα που η συμμετοχή των ΑΠΕ ήταν εξαιρετικά υψηλή. Χθες 11/4 η συμμετοχή των ΑΠΕ σημείωσε ρεκόρ ξεπερνώντας το 51% με τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 15% και για σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι στο 30,34% με αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 31,86%. Όποιο όμως και να είναι το ποσοστό συμμετοχής της κάθε τεχνολογίας στο μείγμα, εφόσον η τιμή καθορίζεται από την ακριβότερη μονάδα που είναι πάντα μια μονάδα φυσικού αερίου. Μάλιστα με δεδομένο ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί κάνουν τις προσφορές τους με βάση το κόστος φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα είναι αναμενόμενες οι υψηλές τιμές οι οποίες όπως φαίνεται θα συνεχιστούν, αφού η τιμή του TTF τον Μάρτιο κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια του μήνα πάνω από τα 120 ευρώ/MWh και μάλιστα στις 7 Μαρτίου είχε διαμορφωθεί στα 217 ευρώ/MWh.

Υψηλές οι τιμές φυσικού αερίου Μαρτίου


Έτσι για σήμερα η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στα 264,45 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 8,79% σε σχέση με χθες και ήταν η τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη. Τα πρωτεία έχει σήμερα η Ιρλανδία με 280,37 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Ιταλία με 267,28 ευρώ/MWh και η Ελλάδα με 264,245 ευρώ/MWh. Στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή είναι σήμερα στα 196,33 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 184,59 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο η μέση χονδρική τιμή ήταν αυξημένη κατά 373% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, κατά 29% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στα 272,59 ευρώ/MWh
Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι τον Μάρτιο η ελάχιστή μέση τιμή ανήλθε στα 98,32 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη έφθασε τα 600,07 ευρώ/MWh.
Η μέση τιμή του Μαρτίου, η οποία σχεδόν πενταπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο (Μάρτιος 2021- Μάρτιος 2022), καθοδηγήθηκε κατά κύριο λόγο από την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα και την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών των ρύπων, που προσέγγισαν τα 82 ευρώ ανά τόνο.
Αυξημένη ήταν επίσης η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον μήνα Μάρτιο του 2022, καλύπτοντας το 47% του μίγματος καυσίμου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, που ανήλθε στο 39%. Πιο συγκεκριμένα, το μίγμα καυσίμου της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή για τον μήνα Μάρτιο βασίστηκε κυρίως στο φυσικό αέριο 47%, στις ΑΠΕ 34%, στον λιγνίτη 15% και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά 4%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεισφορά των καθαρών εισαγωγών ήταν μηδενική, λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα του ελληνικού συστήματος, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο που οι καθαρές εισαγωγές συνέβαλαν κατά 17%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης