Ενέργεια

Μανουσάκης είδε την επικεφαλής του Διαχειριστή της Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση - Τι ειπώθηκε

Μανουσάκης είδε την επικεφαλής του Διαχειριστή της Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση - Τι ειπώθηκε

Προπαρασκευαστική συνάντηση τεχνικού χαρακτήρα των Διοικήσεων ΑΔΜΗΕ και EETC, ενόψει ενημερωτικών επαφών αύριο και μεθαύριο με την πολιτική ηγεσία των ΥΠΕΝ και ΥΠΑΝΕΠ

 

UPD (15.30): Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, κ. Μάνος Μανουσάκης με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC (Egyptian Electricity Transmission Company), κ. Sabah Mohamed Mashaly.

Οι επικεφαλής των δύο Διαχειριστών, συνεπικουρούμενοι από αρμόδια διοικητικά κλιμάκια, συζήτησαν τεχνικά θέματα για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, ενόψει των ενημερωτικών επαφών που θα έχουν από κοινού αύριο και μεθαύριο, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη.

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μεταξύ των διοικήσεων του ΑΔΜΗΕ και του EETC, η οποία ισχυροποιεί την ήδη εποικοδομητική συνεργασία που έχουν ξεκινήσει οι δύο πλευρές τον τελευταίο χρόνο για την προετοιμασία του μεγάλου ενεργειακού έργου.

Οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο CEOs και συστάθηκε ομάδα εργασίας για την προετοιμασία της νέας διεθνούς διασύνδεσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Διαχειριστές έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης καθώς και Σύμφωνο Συνεργασίας για την εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας.

Η κοινή ομάδα εργασίας έχει ετοιμάσει τα προπαρασκευαστικά έγγραφα (Scope of Work και Agreement on Terms of Reference for a Feasibility Study) που είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία θα καθορίσει τη βέλτιστη τεχνικο-οικονομική λύση για την υλοποίηση της νέας διασύνδεσης.

Ενδεικτική της επιταχυνόμενης συνεργασίας των δύο χωρών είναι και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης τον Φεβρουάριο του 2022 μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom και της Telecom Egypt, με αντικείμενο την εξέταση λύσεων για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τα επόμενα βήματα για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση

Το αμέσως επόμενο βήμα στη συνεργασία των δύο Διαχειριστών είναι η ανάθεση της Μελέτης Σκοπιμότητας σε κορυφαία διεθνώς συμβουλευτική εταιρεία κοινής αποδοχής.

Όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο Διαχειριστές, θα εξεταστεί ως βασικό σενάριο η  πρόταση έργου της Elica Group, μέλους του Ομίλου Κοπελούζου.

Με την ολοκλήρωση της Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα προσδιοριστούν επακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (όδευση, ισχύς, μήκος κ.λπ.) και η νέα διασύνδεση θα μπορεί πλέον να ενσωματωθεί στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς που καταρτίζουν οι Διαχειριστές.

Οι δύο Διαχειριστές έχουν συμφωνήσει επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το έργο.

Στα επόμενα βήματα για την ωρίμανση της νέας διασύνδεσης είναι η διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και θα προσδιορίζει κρίσιμες λειτουργικές και επιχειρησιακές παραμέτρους του έργου.

Πέρα από τη συμμετοχή του ως ο Διαχειριστής ενός εκ των δύο διασυνδεόμενων χωρών, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και μετοχικά στη νέα διασύνδεση, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς, ενώ εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνει μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και θα καταρρίψει νέα παγκόσμια ρεκόρ.

Πολλαπλά τα οφέλη της νέας διασύνδεσης

Η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση των δύο χωρών στους διεθνείς ενεργειακούς χάρτες και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού τόσο σε διακρατικό όσο και σε διηπειρωτικό επίπεδο, σε μία περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Επιπλέον, το νέο έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά:

  • στη μείωση του ενεργειακού κόστους
  • στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη των στόχων του "Fit for 55"
  • στη μείωση της εξάρτησης των δύο χωρών από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα

Τη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων ανέδειξε πριν από λίγες ημέρες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος τόνισε ότι «οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και πρόκειται να μετατρέψουν τη χώρα μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο».


Νωρίτερα το WEN έγραφε:

Συνάντηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας θα έχει σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης με την επικεφαλής του ΕΕTC, του αντίστοιχου Διαχειριστή της Αιγύπτου.

H συνάντηση αναμένεται να έχει τεχνικό χαρακτήρα εν όψει των συνομιλιών που θα έχει αύριο Πέμπτη, το επιτελικό κλιμάκιο της EETC με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το έργο, που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου και στηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και του Καϊρου, αφορά σε ένα πρότζεκτ το οποίο συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και επανήλθε στο προσκήνιο τον Ιούνιο του 2021 κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο. Το φθινόπωρο ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του υπέγραψαν στην Αθήνα μνημόνιο για το συγκεκριμένο έργο, ενώ έχουν ξεκίνησει οι διαπραγματεύσεις του ΑΔΜΗΕ με τον ΕΕΤC. Εξάλλου στις αρχές Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χογιερ επαναβεβαίωσαν την απόφαση των δυο χωρών να στηρίξουν το έργο.

Κοπελούζος: Ανοιχτό το έργο σε επενδυτές

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος σε συνάντησή του με δημοσιογράφους την ίδια περίοδο είχε δηλώσει ότι έχουν προχωρήσει και οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου με δάνεια της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το υπόλοιπο κόστος, μέχρι τα 3,5 δισ. ευρώ του εκτιμώμενου προϋπολογισμού σχεδιάζεται να καλυφθούν από ευρωπαϊκές ενισχύσεις και ίδια συμμετοχή.
Το έργο αφορά σε διασύνδεση διπλού ζεύγους υποθαλάσσιων καλωδίων συνεχούς ρεύματος Υψηλής Τάσης (500kV) από την Αίγυπτο στην Αττική για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο. Προβλέπεται η κατασκευή συδέσμου HVCD, ισχύος 3.000MW με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς.
Ο κ. Κοπελούζος κάλεσε τρίτους επενδυτές να συμμετέχουν στο πρότζεκτ, το οποίο εκτός από το καλώδιο προβλέπει και την ανάπτυξη 3.000 MW πράσινης ενέργειας.

Ο πόλεμος επιταχύνει τις εξελίξεις

Η συγκεκριμένη διασύνδεση φαίνεται ότι συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι μόνον λόγω των στόχων για το Κλίμα αλλά και λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της αναζήτησης από την Ευρώπη ενεργειακών πόρων, που θα αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Αίγυπτος έχει πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, σε τιμές ανταγωνιστικές. Η διασύνδεση έχει ήδη ενταχθεί στα έργα του ENTSO-E και αναμένεται να περάσει στα νέα έργα PCI της ΕΕ, μετά την επικαιροποίηση της λίστας τον Ιούνιο.
Το μήκος του καλωδίου φθάνει στα 950 χλμ ,καθώς έχει επιλεγεί σκοπίμως διαδρομή, η οποία δεν είναι μεν η πλέον σύντομη σε απόσταση αλλά παρακάμπτει τις ΑΟΖ της Λιβύης και της Τουρκίας.
Δεδομένου του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του έργου, καθώς στόχος είναι να μεταφέρει πράσινο ρεύμα όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες μέσω των διασυνδέσεων, η χρέωση μεταφοράς θα προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση το IRR και την απόδοση κεφαλαίου (WACC).
Ας σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει πρόγραμμα ανάπτυξης ΑΠΕ συνολικής ισχύος 61 γιγαβάτ, εκ των οποίων για εξαγωγές μέσω του καλωδίου υπολογίζονται 3 GW. Χωρίς καμία νέα επένδυση η Αίγυπτος θα μπορούσε να εξάγει στην Ελλάδα περί τα 700 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης