Reuters: Αύξηση 30% στις ταρίφες PPAs τον τελευταίο χρόνο

Reuters: Αύξηση 30% στις ταρίφες PPAs τον τελευταίο χρόνο
Άνοδος 8,6% στην Ευρώπη το α΄τρίμηνο

Οι τιμές για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια στις μεγάλες παγκόσμιες αγορές έχουν ανέβει σχεδόν 30% μέσα σε ένα χρόνο καθώς οι developers δίνουν έναν μεγάλο αγώνα με τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα αυξανόμενα κόστη, μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των συμβολαίων για τις ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 28,5% στη Β. Αμερική και 27,5% στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με έναν τριμηνιαίο δείκτη της LevelTen Energy που παρακολουθεί τις συμφωνίες PPAs. Μόνο το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές αυξήθηκαν 9,7% στη Βόρεια Αμερική και 8,6% στην Ευρώπη, σύμφωνα με το LevelTen.

Το ανατρεπτικό μομέντουμ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα στον κλάδο άλλαξαν άρδην μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα δεύτερο δυνατό χτύπημα, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.  Ο πόλεμος έχει ανατρέψει κυριολεκτικά μια δεκαετία μείωσης του κόστους για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάλιστα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της ζήτησης σε μια περίοδο και εποχή, κατά τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει να επεκταθεί ταχύτερα η καθαρή ενέργεια για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις μιας θέρμανσης του κλίματος. «Πρέπει ακόμα να κρατάμε το πόδι στο φυσικό αέριο εδώ», είπε ο Rob Collier, αντιπρόεδρος της αγοράς ενέργειας της LevelTen, σε μια συνέντευξη.

Οι ανησυχίες

Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο των ΑΠΕ, με την παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για εγκαταστάσεις έργων ΑΠΕ από τους νομοθέτες των ΗΠΑ να είναι άγνωστη προς το παρόν. Σημειώνεται ότι στις δεσμεύσεις Biden, η κλιματική αλλαγή και η καθαρή ενέργεια αποτελούν μεγάλες προτεραιότητες.

Επίσης, το άγχος ανθρώπων της αγοράς αγγίζει τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών και την επιβολή δασμών ως προς αυτά, με συνέπεια την δραματική αύξηση του εν λόγω κόστους.  «Υπάρχουν απλώς δυσεπίλυτα προβλήματα αυτή τη στιγμή με την εφοδιαστική μας αλυσίδα» δήλωσε ο Reagan Farr, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας ηλιακής ενέργειας Silicon Ranch.

Τα δεδομένα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μειώσουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενισχύοντας περαιτέρω την ισχυρή ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο πόλεμος ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μια αγορά όπου υπήρχε ήδη μεγάλη ένταση στις τιμές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Oscar Perez, συνεργάτης του διαχειριστή κεφαλαίων με έδρα την Ισπανία και εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Q-Energy.

Το υψηλότερο κόστος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, μαζί με τις επιθετικές κλιματικές πολιτικές της ηπείρου, αναμένεται να ενισχύσουν την ελκυστικότητα των ακριβότερων τεχνολογιών όπως το πράσινο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα, σύμφωνα με τον αναλυτή Raymond James Graham. Προς το παρόν, η αύξηση των τιμών δεν έχει επιβραδύνει τη ζήτηση, είπε η LevelTen. Σε μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία σε 21 συμβούλους βιωσιμότητας και ενέργειας, το 75% είπε ότι οι πελάτες τους έχουν επιταχύνει ή διατήρησαν σχέδια προμηθειών, σύμφωνα με την έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης