Ενέργεια

ΗΠΑ: Αυξάνονται γεωτρήσεις και παραγωγή λόγω υψηλών τιμών

ΗΠΑ: Αυξάνονται γεωτρήσεις και παραγωγή λόγω υψηλών τιμών
Οι τιμές αυξάνονται κατά 70% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για μια δεύτερη πανδημική πτώση των τιμών και τον πληθωρισμό.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναθεωρούνται ανοδικά, παρά τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας και στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι υψηλότερες τιμές προκαλούν περισσότερη δραστηριότητα γεωτρήσεων, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

Οι εκκλήσεις για νέες προμήθειες πετρελαίου απαντώνται από περισσότερους παραγωγούς καθώς οι τιμές στις ΗΠΑ παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές αυξάνονται κατά 70% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για μια δεύτερη πανδημική πτώση των τιμών και τον πληθωρισμό.

Η παραγωγή των ΗΠΑ θα κλείσει το έτος κατά 1,29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), στα 12,86 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων East Daley Capital, η οποία παρακολουθεί στενά την ενέργεια που παρέχεται στους αγωγούς των ΗΠΑ. Η τελευταία πρόβλεψή της είναι περίπου 300.000 bpd, ή 23%, υψηλότερη από ό,τι στις προοπτικές του Δεκεμβρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης ετήσιας ανόδου - 1,13 εκατομμύρια bpd - προέρχεται από τη λεκάνη Permian, το κορυφαίο κοίτασμα σχιστόλιθου των ΗΠΑ που έχει ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας. Πραγματοποιήθηκαν 332 γεωτρήσεις πετρελαίου εκεί την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότερες από τον Απρίλιο του 2020.

«Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι 30 έως 40 δολάρια το βαρέλι υψηλότερες» από τα τέλη του περασμένου έτους και «οι αριθμοί των εξoρύξεων ανταποκρίνονται περισσότερο» σε αυτή την κίνηση των τιμών, δήλωσε ο AJ O'Donnell, διευθυντής της East Daley Capital.

Κέρδη

Στα 104 δολάρια το βαρέλι, το πετρέλαιο είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που οι παραγωγοί του Permian Basin εκτιμούν ότι ήταν απαραίτητο για κερδοφόρα γεώτρηση σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of Dallas.
Οι αιτήσεις του Μαρτίου για άδειες γεώτρησης στην περιοχή έφτασαν τις 904, μηνιαίο υψηλό, το οποίο «αντανακλά μια ισχυρή επέκταση» για οριζόντιες γεωτρήσεις στο δυτικό Τέξας και στο ανατολικό Νέο Μεξικό, δήλωσε η Rystad Energy.

Οι εταιρείες σχιστόλιθου χρησιμοποιούν επίσης γεωτρήσεις που έχουν ανοίξει αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, καταστάσεις αναμονής που μπορούν να προστεθούν γρήγορα στην παραγωγή. Ο αριθμός τέτοιων γεωτρήσεων μειώθηκε τον Φεβρουάριο σε 4.372, ο χαμηλότερος από το 2013, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ.
Την Τρίτη, η εταιρεία διαχείρισης αγωγών Enterprise Products Partners προέβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 12,4 εκατομμύρια bpd έως τον Δεκέμβριο, αυξημένη κατά 800.000 bpd σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και εντός του 5% του ρεκόρ πριν από την πανδημία.

Όρια ανάπτυξης

Οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν αυξήσει τη δραστηριότητα καθώς οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επικεντρώνονται στη μείωση του χρέους και στην αύξηση των πληρωμών των μετόχων. Οι εισηγμένες υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τις αποδόσεις μετά από χρόνια υπερβολικών δαπανών.

Σε σύγκριση με τα κέρδη του πετρελαίου, οι αυξήσεις του αριθμού των εξέδρων στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φαίνονται «αναιμικές», δήλωσε ο Tim Roberson, συνιδρυτής της Texas Standard Oil, επισημαίνοντας περιορισμούς στις δαπάνες, τα κεφάλαια των επενδυτών που πηγαίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού της βιομηχανίας.

Ωστόσο, είπε, «το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είναι πιθανό να επιταχυνθεί ο ρυθμός των γεωτρήσεων», καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είτε επιλύονται είτε μειώνονται.

Η Hess Corp (HES.N) δήλωσε πρόσφατα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το χρονοδιάγραμμα για την προσθήκη μιας τέταρτης εξέδρας στις δραστηριότητές της στη Βόρεια Ντακότα, εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλές.

Δεν περιμένουν όλοι ισχυρά κέρδη. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) αυτή την εβδομάδα άφησε αμετάβλητες τις προοπτικές της για αύξηση 800.000 bpd στα 12 εκατομμύρια bpd φέτος. Η BTU Analytics, εκτιμά ότι η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 962.000 bpd στα 12,2 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του έτους, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Μετά τη μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παραγωγή πετρελαίου άρχισε να αυξάνεται τον Μάρτιο. Η παραγωγή παρέμεινε στα 11,6 εκατομμύρια bpd για σχεδόν δύο μήνες και στη συνέχεια αυξήθηκε κατά μέσο όρο στα 11,8 εκατομμύρια bpd μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την EIA.

«Περαιτέρω βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία περιορίζεται από τις στενές αγορές εργασίας και τις ελλείψεις σε υλικά όπως ο χάλυβας και η άμμος», δήλωσε ο Matt Hagerty, ανώτερος αναλυτής της BTU Analytics.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης