Ενέργεια

Σε άνοδο το πετρέλαιο καθώς οι διακοπές στη Λιβύη εντείνουν την ανησυχία για τις προμήθειες

Σε άνοδο το πετρέλαιο καθώς οι διακοπές στη Λιβύη εντείνουν την ανησυχία για τις προμήθειες

 Η NOC της Λιβύης κηρύσσει ανωτέρα βία, προειδοποιεί για κλείσιμο μονάδων

 

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα στις ασταθείς εμπορικές συναλλαγές, με το Brent να ξεπερνά τα 113 δολάρια το βαρέλι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι διακοπές στη Λιβύη ενέτειναν την ανησυχία για τη στενή παγκόσμια προσφορά καθώς η κρίση στην Ουκρανία παρατείνεται, αντισταθμίζοντας την ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι «ένα οδυνηρό κύμα κλεισίματος» έχει αρχίσει να πλήττει τις εγκαταστάσεις της και κήρυξε ανωτέρα βία στο πετρελαϊκό πεδίο Al-Sharara και σε άλλες τοποθεσίες.

«Με τις παγκόσμιες προμήθειες τώρα τόσο περιορισμένες, ακόμη και η πιο μικρή διαταραχή είναι πιθανό να έχει υπερβολικό αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στην χρηματιστηριακή OANDA.

Περί τις 18:44 ώρα Ελλάδας το Brent, σημείωνε άνοδο 1,16%, στα 112,97 δολ., όχι πολύ μακριά από το υψηλό στις 30 Μαρτίου των 113,80 δολ. που σημειώθηκε νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 0,9%, στα 108,401 $.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη αντιστάθμισαν την ανησυχία για τη ζήτηση στην Κίνα, όπου η οικονομία επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο.

Η αγορά της Κίνας

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν επίσης ότι η Κίνα διύλισε 2% λιγότερο πετρέλαιο τον Μάρτιο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, με τη διακίνηση να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, καθώς η άνοδος των τιμών του αργού συμπίεσε τα περιθώρια και τα αυστηρά lockdown έπληξαν τη ζήτηση.
Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τον Μάρτιο, με το Brent να ξεπερνά για λίγο τα 134 δολάρια. Υπάρχουν ανησυχίες για μεγαλύτερες απώλειες εφοδιασμού.

Η ρωσική παραγωγή μειώθηκε κατά 7,5% το πρώτο μισό του Απριλίου από τον Μάρτιο, ανέφερε το Interfax την Παρασκευή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ επεξεργάζονται προτάσεις για την απαγόρευση του ρωσικού αργού. Αυτά τα σχόλια έγιναν πριν από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι πύραυλοι έπληξαν το Lviv νωρίς τη Δευτέρα και εκρήξεις συγκλόνισαν άλλες πόλεις καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς τους αφού διεκδίκησαν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού της Μαριούπολης.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης