Ενέργεια

Μύθος η ακριβή χονδρική - Καταπέλτης τα στοιχεία Μαρτίου

Μύθος η ακριβή χονδρική - Καταπέλτης τα στοιχεία Μαρτίου

 Εξαγωγικό το μείγμα στις γειτονικές διασυνδέσεις

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου της Ευρώπης διαμορφώθηκε η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αποδεικνύοντας ότι τα όσα λέγονται περί της ακριβότερης χονδρεμπορικής αγοράς της Ευρώπης είναι απλώς αβάσιμα.

Συγκεκριμένα η μέση χονδρική τιμή της ελληνικής αγοράς διαμορφώθηκε στα 272,68 ευρώ/MWh όταν στην γειτονική Ιταλία, η αγορά της οποία είναι διασυνδεδεμένη με την ελληνική επηρεάζοντας τη, η μέση τιμή ξεπέρασε τα 308 ευρώ/MWh και στο Νότο τη Ιταλίας διαμορφώθηκε στα 296,78 ευρώ/MWh.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία η μέση χονδρική διαμορφώθηκε στα 283,39 ευρώ/MWh και στη Γαλλία στα 295,2 ευρώ/MWh. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με τη χονδρική τιμή στην Αυστρία να φθάνει στα 282,9 ευρώ/MWh στη Σλοβενία στα 293,81 ευρώ/MWh και τη Σερβία 292,39 ευρώ/MWh. Η μέση χονδρική τιμή στη γειτονική Βουλγαρία, η οποία διαθέτει και παραγωγή από πυρηνικά, ήταν λίγο χαμηλότερη από την ελληνική και διαμορφώθηκε στα 249,23 ευρώ/MWh ενώ στη Ρουμανία έφθασε στα 274,41 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία στα 285,58 ευρώ/MWh.

Χαμηλότερη ήταν η τιμή στη Γερμανία που διαμορφώθηκε στα 251,01 ευρώ/MWh και βεβαίως στην Πολωνία λόγω της ανθρακικής παραγωγής στα 141,43 ευρώ/MWh.
Εξάλλου το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ευρώπης και βεβαίως τις γειτονικές με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τον Μάρτιο ήταν καθαρά εξαγωγική και όπως είναι γνωστό η αγορά είναι σχεδιασμένη ώστε η ενέργεια να ρέει από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά.
Συγκεκριμένα η μέση ημερήσια ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2022 ανήλθε στις 18.443 MWh και η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 571.725 MWh.

Η κατανομή των εξαγωγών

Η κατανομή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας ανά διασύνδεση αναλύεται ως εξής:

  • 39% κατευθύνθηκε προς την Ιταλία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 226.391 MWh
  • 30% κατευθύνθηκε προς την Αλβανία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 171.557 MWh
  • 22% κατευθύνθηκε προς την Βόρεια Μακεδονία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 124.227 MWh
  • 9% κατευθύνθηκε προς την Βουλγαρία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 49.329 MWh

Εξάλλου η καθαρή θέση του ισοζυγίου διασυνδέσεων δείχνει ότι η ελληνική αγορά ήταν σαφώς φθηνότερη από τις γειτονικές αφού οι συνολικές καθαρές εισαγωγές της Ελλάδας για τον Μάρτιο του 2022 ανήλθαν σε -63,596 MWh.

Στο 47% το μερίδιο του φυσικού αερίου

Πάντως το Μάρτιο η μέση χονδρική τιμή ήταν αυξημένη κατά 373% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, κατά 29% σε σχέση με τον Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι τον Μάρτιο η ελάχιστή μέση τιμή ανήλθε στα 98,32 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη έφθασε τα 600,07 ευρώ/MWh.
Η μέση τιμή του Μαρτίου, καθοδηγήθηκε κατά κύριο λόγο από την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα και την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών των ρύπων, που προσέγγισαν τα 82 ευρώ ανά τόνο.

Αυξημένη ήταν επίσης η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον μήνα Μάρτιο του 2022, καλύπτοντας το 47% του μίγματος καυσίμου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, που ανήλθε στο 39%. Πιο συγκεκριμένα, το μίγμα καυσίμου της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή για τον μήνα Μάρτιο βασίστηκε κυρίως στο φυσικό αέριο 47%, στις ΑΠΕ 34%, στον λιγνίτη 15% και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά 4%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεισφορά των καθαρών εισαγωγών ήταν μηδενική, λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα του ελληνικού συστήματος, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο που οι καθαρές εισαγωγές συνέβαλαν κατά 17%.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης