Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αναθεώρηση του στόχου για τις ΑΠΕ στο 45% ως το 2030 - Τι εξετάζει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αναθεώρηση του στόχου για τις ΑΠΕ στο 45% ως το 2030 - Τι εξετάζει
Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει ένα σχέδιο τον Μάιο για την παύση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιτύχει υψηλότερο στόχο μεριδίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 45% έως το 2030, αντί του προτεινόμενου 40%. Αυτό γιατί, είναι επιτακτική η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιτροπή ITRE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να παράσχει μια αξιολόγηση του αντίκτυπου της αύξησης των στόχων ΑΠΕ για το 2030 σε επιστολή προς την Επίτροπο Simson, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εξέτασης του Fit for 55. Η Επιτροπή εργάζεται για να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα του Κοινοβουλίου».

Η αναθεώρηση της πρότασης

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ και ο στόχος του 40% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 προτάθηκε από την Επιτροπή πέρυσι. Η ΕΕ έλαβε το 22% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος, η ηλιακή ενέργεια και η βιομάζα το 2020.

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος στόχος θα εξαρτηθεί από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που τον διαπραγματεύονται ως μέρος μιας μεγάλης δέσμης νόμων για την κλιματική αλλαγή για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών της ΕΕ.

Παράλληλα, ο στόχος του 45% στις ΑΠΕ χαίρει της υποστήριξης από ομίλους της εν λόγω βιομηχανίας, προτρέποντας μάλιστα τις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να ξεμπλοκάρουν τις πολυετείς καθυστερήσεις. Ο Mechthild Woersdoerfer, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, δήλωσε: «Εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για να λάβουμε υπόψη, πρώτα απ' όλα την πρόταση να πάμε από το 40% στο 45%, αλλά και στο πλαίσιο των υψηλότερων τιμών της ενέργειας».

Τέλος, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει ένα σχέδιο τον Μάιο για την παύση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, με τον Woersdoerfer να λέει ότι αυτό θα περιλαμβάνει μια νομική πρόταση για να διευκολυνθεί η λήψη αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης