Ενέργεια

Η Engie θα καλύψει όλη την πιστωτική απώλεια 1 δισ. δολ. από τον αγωγό Nord Stream 2

Η Engie θα καλύψει όλη την πιστωτική απώλεια 1 δισ. δολ. από τον αγωγό Nord Stream 2
Η Engie εκτιμά ότι θα υπάρξει  περαιτέρω κόστος που συνδέεται με την παράταση της διάρκειας ζωής δύο πυρηνικών σταθμών στο Βέλγιο

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie σχεδιάζει να καλύψει την πιστωτική ζημιά για το σύνολο της έκθεσής της ύψους 987 εκατομμυρίων ευρώ στο έργο φυσικού αερίου Nord Stream 2, ανακοίνωσε  σε συνέλευση των μετόχων στις Πέμπτη .

Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει για την πιστωτική έκθεση τον περασμένο μήνα αφού η Γερμανία μπλόκαρε το έργο ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκλήρωσε την κατασκευή στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, ο όμιλος είπε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλες τις ευκαιρίες» για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του σε φυσικό αέριο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο μερίδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαφοροποίηση

«Ο όμιλος έχει ήδη εντείνει τη βραχυπρόθεσμη διαφοροποίηση της παροχής φυσικού αερίου και θα συνεχίσει να το κάνει», ανακοίνωσε στους μετόχους, αναφέροντας μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Αλγερία - και τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Jean-Pierre Clamadieu είπε ότι δεν εναπόκειται στον όμιλο, ο οποίος αγοράζει φυσικό αέριο από τη ρωσική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Gazprom, να αποφασίσει να σταματήσει να προμηθεύεται τις προμήθειες του από τη χώρα, αλλά ότι αυτή η απόφαση έπρεπε να ληφθεί από τις κυβερνήσεις.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, αλλά έχει δει τη χρηματοδότηση και τις εξαγωγές της να πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Engie εκτιμά ότι θα υπάρξει «αναμφίβολα» περαιτέρω κόστος που συνδέεται με την παράταση της διάρκειας ζωής δύο πυρηνικών σταθμών στο Βέλγιο μετά από μια καθυστερημένη απόφαση από τις αρχές εκεί. Αρχικά είχε υπολογίσει το κόστος σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης