Ενέργεια

Paolo Gentiloni: Το σχέδιο της ΕΕ για πλήρη απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια - Οι ημερομηνίες

Paolo Gentiloni: Το σχέδιο της ΕΕ για πλήρη απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια - Οι ημερομηνίες
Νωρίς για συμπεράσματα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Paolo Gentiloni.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Gentiloni επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα.

Oι δηλώσεις Borell

Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή τιμωρητικών δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.

«Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», επισήμανε ο Borrell μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Μόσχα και πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο, καθώς θεωρούν ότι οι αγορές ρωσικού πετρελαίου ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισήγαγε η ΕΕ το 2020 προήλθε από τη Ρωσία , σύμφωνα με τη Eurostat, γεγονός που την καθιστά βασική χώρα από την οποία το μπλοκ εισάγει πετρέλαιο.

Ο Borrell εξήγησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να ληφθεί νωρίτερα κάποια απόφαση για το θέμα.

Όλες οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, επεσήμανε ο Borrell, σημειώνοντας ότι εκτιμά πως το μπλοκ θα καταφέρει κάποια στιγμή να μειώσει την εξάρτησή του από αυτή.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης