Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκρίθηκε το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για Ισπανία και Πορτογαλία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκρίθηκε το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για Ισπανία και Πορτογαλία

Ο μηχανισμός θα είναι προσωρινός και η διάρκεια του ορίστηκε στους δώδεκα μήνες

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου από την Ισπανία και Πορτογαλία, με στόχο την προστασία των νοικοκυριών από τις υψηλές ενεργειακές τιμές.

Η συμφωνία ορίζει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος περίπου κατά 40% τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία. Ο μηχανισμός θα είναι προσωρινός και η διάρκεια του ορίστηκε στους δώδεκα μήνες.

Πρόκειται για «πολιτική συμφωνία», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντίστοιχος ομόλογος της από την Πορτογαλία.

«Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε όλους τους καταναλωτές που έχουν εκτεθεί στην ενεργειακή κρίση» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο επισημαίνοντας πως η τωρινή τιμή αναφοράς στην αγορά χονδρικής στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου στα 90 ευρώ.

Η αρχική πρόταση από τις κυβερνήσεις σε Μαδρίτη και Λισαβόνα αφορούσε πλαφόν στα 30 ευρώ ανά MWh.

Η ανακοίνωση την Τρίτη έρχεται αφότου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην τελευταία τους σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου στα τέλη Μαρτίου να αξιολογήσει επειγόντως η Επιτροπή τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτρική ενέργεια παραγωγή."

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης