Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Και η Trafigura «γυρίζει την πλάτη» στη Ρωσία - Η νέα απόφαση

Και η Trafigura «γυρίζει την πλάτη» στη Ρωσία - Η νέα απόφαση
Ματιές της Ρωσίας σε Ινδία και Τουρκία

Ο παγκόσμιος κολοσσός των commodities Trafigura επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα σταματήσει όλες τις αγορές αργού πετρελαίου από την Rosneft έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με το Oilprice.

Αρχικά, η Trafigura είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει μόνο με τα υπάρχοντα συμβόλαια και δεν θα υπογράψει νέες συμφωνίες με τη Rosneft. Ωστόσο, αντιμετώπισε αντιδράσεις επειδή συνεχίζει να εμπορεύεται με τη Ρωσία και ταυτόχρονα χρηματοδοτούσε εμμέσως τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η λίστα των «αντιφρονούντων»

Η Trafigura ελέγχει περίπου το 25% του παγκόσμιου πετρελαίου κάθε μέρα. Άλλες εταιρείες που διακόπτουν τους δεσμούς τους με ρωσικούς εμπόρους εμπορευμάτων περιλαμβάνουν ενεργειακούς γίγαντες όπως η BP, η ENI (Ιταλία), η Equinor (Νορβηγία) και η Shell. Ο ανταγωνιστής της Trafigura, ο όμιλος Vitol, δήλωσε ότι θα σταματήσει το αργό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, η 15η Μαΐου είναι η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εταιρείες, προκειμένου να σταματήσουν τις αγορές πετρελαίου από ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις όπως η Rosneft, στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επί του παρόντος, περίπου το 50% των 4,7 εκατομμυρίων bpd της Ρωσίας (βαρέλια την ημέρα) εξάγεται στην ΕΕ.

Με δεδομένες αυτές τις κυρώσεις, η Ρωσία κοιτάζει όλο και περισσότερο έξω από την ΕΕ, σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία για να εκπληρώσουν εντολές. Η Indian Oil Corporation, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ινδίας, πραγματοποίησε αγορά 3 εκατομμυρίων βαρελιών Urals στις 23 Μαρτίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης