Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΠΟΕ: Αποδέχθηκε τουρκικούς ισχυρισμούς για τους περιορισμούς εισαγωγών χάλυβα της ΕΕ

ΠΟΕ: Αποδέχθηκε τουρκικούς ισχυρισμούς για τους περιορισμούς εισαγωγών χάλυβα της ΕΕ
Τι αλλάζει στα μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αποδέχτηκε ορισμένες από τις καταγγελίες της Τουρκίας κατά των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα και συμβούλεψε το μπλοκ την Παρασκευή να τα ευθυγραμμίσει με τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες.

Η ΕΕ εισήγαγε μέτρα «διασφάλισης» τον Ιούλιο του 2018 με τη μορφή δασμολογικών ποσοστώσεων τα οποία επιτρέπουν σε διάφορες ποιότητες χάλυβα να εισέλθουν στο μπλοκ χωρίς δασμούς μέχρι ορισμένες ποσοστώσεις, αλλά τυχόν περαιτέρω εισαγωγές αντιμετωπίζουν δασμούς 25%.

Οι διασφαλίσεις επρόκειτο να διαρκέσουν τρία χρόνια έως το τέλος Ιουνίου 2021 με τα όρια ποσοστώσεων να αυξάνονται κατά 5% κάθε χρόνο, αλλά η Τουρκία παραπονέθηκε ότι οι αυξήσεις ήταν μικρότερες από 5% κάθε χρόνο. Τα μέτρα έχουν επίσης παραταθεί έως το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ότι η ετυμηγορία ήταν συνολικά ικανοποιητική καθώς τα πιο σημαντικά ζητήματα επιλύθηκαν υπέρ της και η επιτροπή του ΠΟΕ είχε επιβεβαιώσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διασφαλίσεις για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας.

Η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της Τουρκίας σε τρία σημεία και ανέφερε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση μετά την επίσημη έγκρισή της από τον ΠΟΕ.

Διασφαλίσεις

Η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι οι διασφαλίσεις ήταν απαραίτητες για να αποτραπεί μια πλημμύρα εισαγωγών μετά τους δασμούς μετάλλων που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ουσιαστικά έκλεισαν την αγορά των ΗΠΑ.

Επί Τζο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τους δασμούς για ορισμένες χώρες εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένων των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία, η οποία είναι σημαντικός εξαγωγέας χάλυβα στην ΕΕ, παραπονέθηκε ότι τα μέτρα της ΕΕ παραβίασαν τις δεσμεύσεις του μπλοκ στον ΠΟΕ.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, τα μέλη επιτρέπεται να επιβάλλουν διασφαλίσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σε σημείο που βλάπτουν την εγχώρια βιομηχανία και ότι αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα "απρόβλεπτων εξελίξεων".
Η τριμελής επιτροπή του ΠΟΕ αποδέχτηκε την άποψη της Τουρκίας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να δείξει ότι οι εισαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων και ότι ο κλάδος της ΕΕ απειλείται με σοβαρή ζημία.
Η επιτροπή απέρριψε ή αρνήθηκε να εξετάσει άλλους τουρκικούς ισχυρισμούς.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης