Ενέργεια

Θολό παραμένει το τοπίο μετά το Συμβούλιο Υπουργών για τις πληρωμές σε ρούβλια - Απούσα η Ιταλία

Θολό παραμένει το τοπίο μετά το Συμβούλιο Υπουργών για τις πληρωμές σε ρούβλια - Απούσα η Ιταλία
Ασαφείς ήταν και οι απαντήσεις όσον αφορά στις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες αερίου από τρίτες χώρες

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναπάντητα παρέμειναν τα ερωτηματικά των χωρών μελών και των εταιριών για το εάν και πως θα πληρώσουν τη Gazprom ώστε να μην διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, αλλά και να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, καθώς και τι θα κάνουν εάν η Ρωσία κλιμακώσει τη στάση της. Επίσης αναπάντητο έμεινε το κρίσιμο ερώτημα του πως θα αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ακόμη φορά κλώτσησε το τενεκεδάκι της λήψης ζωτικής σημασίας αποφάσεων για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου, αν και στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει σε τους τόνους ότι θα παρουσιάσει το δικό της αποτελεσματικό και μακροχρόνιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε επίπεδο τιμών.

Σίμσον: Θα παράσχουμε διευκρινίσεις

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και η προεδρεύουσα υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας επανέλαβαν στη συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά τη λήξη του Συμβουλίου, τη θέση της Κομισιόν ότι οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπαν ότι θα παράσχουν περισσότερες διευκρινίσεις για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εταιρίες και δήλωσαν ότι οι υπουργοί της ΕΕ συμφωνούν πως θα πρέπει το αέριο να πληρωθεί στο νόμισμα της σύμβασης- ευρώ ή δολάριο.

Επέμειναν ότι κατά τις πληροφορίες που στη διάθεση τους καμία ευρωπαϊκή εταιρία δεν έχει ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια και τόνισαν ότι η ΕΕ έχει προετοιμαστεί ακόμα και μία ολοσχερή διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου.
Πάντως σε ερώτηση για την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρισμού, η κα Σίμσον παρέπεμψε και πάλι στη γνωστή “εργαλειοθήκη” της Κομισιόν, παραδεχόμενη πάντως ότι χρειάζεται μία επικαιροποίηση, που ίσως να έλθει αργότερα, στο τέλος Μαΐου, μαζί με τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής.
Ασαφείς ήταν και οι απαντήσεις όσον αφορά στις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες αερίου από τρίτες χώρες. «Γίνονται συναντήσεις, έχουν συσταθεί τεχνικές επιτροπές, υπάρχει βούληση και αλληλεγύη» δήλωσε η κα Σίμσον, αλλά μέχρι στιγμής η κοινή πλατφόρμα προμήθειας αερίου, ώστε οι χώρες να μην διαγκωνίζονται μεταξύ τους, δεν υπάρχει.

Απών ο Ιταλός υπουργός

Εν τω μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Μετάβασης Οικολογίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι δεν συμμετείχε στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών, αν και όπως είπε η κ. Σίμσον συμφωνεί με τις θέσεις της Κομισιόν. Μπορεί η Ρώμη να χαρακτήρισε ως παραπλανητικό το δημοσίευμα του Politico ότι η Ιταλία ήταν ανοιχτή να πληρώσει για το ρωσικό αέριο με ρούβλια, όμως η ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου ότι «ενώ περιμένουμε μια κοινή θέση της ΕΕ σχετικά με τις πληρωμές, το καθεστώς ευρώ/ρούβλι που προβλέπει ότι οι εταιρίες πληρώνουν σε ευρώ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων της 24ης Φεβρουαρίου», αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες. Η κα Σίμσον προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι την Παρασκευή συνομίλησε με τον Ιταλό υπουργό, ο οποίος συμφωνεί ότι οι εταιρίες πρέπει να πληρώνουν στο νόμισμα που προβλέπει η σύμβασή τους με τη Gazprom.

Τις ελληνικές θέσεις προώθησε ο Σκρέκας

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στις δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα. Παράλληλα επισήμανε τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες, που έχουν ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις λεγόμενες πληρωμές σε ρούβλια.

Μετά τις εξελίξεις αυτές πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα προωθήσει προς έγκριση το δικό της σχέδιο.
Από την άλλη πλευρά συγκεχυμένο παραμένει το τοπίο για το πως θα διαχειριστούν οι ελληνικές εταιρίες το ζήτημα των πληρωμών τις προσεχείς εβδομάδες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης