Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί ο Μητσοτάκης δίνει έμφαση στα εγκαίνια του FSRU της Αλεξανδρούπολης

Γιατί ο Μητσοτάκης δίνει έμφαση στα εγκαίνια του FSRU της Αλεξανδρούπολης
Με το FSRU της Αλεξανδρούπολης δημιουργείται ένας νέος διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Β. Μακεδονία και τη Ρουμανία

Σε εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας υποδομές αναδεικνύονται οι πλωτοί σταθμοί αεριοποίησης LNG εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και της πολιτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης από την εταιρία Gastrade στην οποία μετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Investments, n ΔΕΠΑ Εμπορίας, η βουλγαρική Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα σημαντικό έργο ενίσχυσης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου που θα συμβάλλει στην ασφάλεια εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Αυτό ακριβώς επιδιώκει να υπογραμμίσει και η σημερινή παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Αλεξανδρούπολη σε μια εκδήλωση συμβολικού χαρακτήρα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του έργου.
Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023 περίπου έξι μήνες νωρίτερα από τους σχεδιασμούς τη Gastrade και με αυτό η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάζει τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα 7 bcm σήμερα, σε άνω των 13 bcm.

Η σημασία του Σταθμού της Αλεξανδρούπολης

Παράλληλα με το FSRU της Αλεξανδρούπολης δημιουργείται ένας νέος διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Β. Μακεδονία και τη Ρουμανία.
Ο σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου που αναπτύσσεται 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκει θα διοχετεύεται προς τους τελικούς καταναλωτές εντός και εκτός συνόρων. Η εθνική και διεθνής σημασία του έργου γίνεται επίσης εύκολα αντιληπτή εάν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της ανάπτυξης Κάθετου Διαδρόμου και έχει ενταχθεί στην επικαιροποιημένη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
Το ύψος της επένδυσης της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη υπολογίζεται σε 364 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρία προωθεί την δημιουργία και ενός ακόμη πλωτού τερματικού με δυναμικότητα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 30bcm σε δυναμικότητα

Εξάλλου οι συνολικές δυνατότητες της χώρας σε αποθήκευση και αεριοποίηση LNG μπορούν να ξεπεράσουν τα 30 bcm ετησίως εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα σχεδιαζόμενα FSRU και συγκεκριμένα αυτό της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους, το δεύτερο FSRU της Gastrade επίσης στην Αλεξανδρούπολη, το σχέδιο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για FSRU στη Θεσσαλονίκη και της Mediterranean Gas στον Βόλο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη επιταχύνονται επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών που θα επιτρέπουν την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Οι υφιστάμενοι 21 μεγάλοι τερματικοί σταθμοί της Ε.Ε. έχουν σήμερα δυνατότητα εισαγωγών περίπου 200 bcm αερίου ετησίως με υποδομές για πρόσθετα 20,5 bcm να βρίσκονται υπό κατασκευή και υποδομές για περίπου 122 bcm να σχεδιάζονται ώστε να λειτουργήσουν μέχρι το 2030.
Στην Ελλάδα ο ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της εξασφάλισης επάρκειας εφοδιασμού σε περίπτωση προβλημάτων στην τροφοδοσία από τη Ρωσία προωθεί την ενίσχυση των δυνατοτήτων αποθήκευσης και αεριοποίησης της Ρεβυθούσας, αρχικά με την προσθήκη πλωτής δεξαμενής που θα ενισχύσει τη χωρητικότητα κατά σχεδόν 80%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης