Η έκθεση της RenewableUK για τη συνδρομή του πράσινου υδρογόνου στους ενεργειακούς στόχους

Η έκθεση της RenewableUK για τη συνδρομή του πράσινου υδρογόνου στους ενεργειακούς στόχους
Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του δικτύου ανά πάσα στιγμή

Μια σειρά βασικών συστάσεων πολιτικής για την επίτευξη του στόχου 10 GW υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα ως το 2030 συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5 GW από την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δημοσίευσε η RenewableUK, παλαιότερα γνωστή ως Βρετανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Αυτό θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου αντικαθιστώντας το ακριβό εισαγόμενο αέριο με μια καθαρή εγχώρια πηγή ενέργειας και θα επιτρέψει στη χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουμε από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσε η RenewableUK.

Ο ρόλος του πράσινου υδρογόνου

Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του δικτύου ανά πάσα στιγμή, προσφέροντας ζωτική ευελιξία στο σύγχρονο σύστημα καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποθηκευτεί υπόγεια σε τεράστιες ποσότητες για να βοηθήσει στη διαχείριση των διακυμάνσεων της ζήτησης ενέργειας σε εποχιακή βάση, αντί της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων στις βαριές μεταφορές και σε μια μεγάλη ποικιλία άλλων τομέων, όπως η ναυτιλία και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η νέα έκθεση, με τίτλο Green Hydrogen: Optimizing Net Zero, δείχνει ότι μια πράσινη οικονομία υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ευκαιρίες να γίνει εξαγωγέας πράσινου υδρογόνου, ειδικά στην ηπειρωτική Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Τα εμπόδια στο σύστημα σχεδιασμού πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν, με την εισαγωγή περισσότερης χρηματοδότησης και σαφέστερων και απλούστερων κανόνων σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θα επιτρέψουν την κατασκευή μεγάλων έργων πράσινου υδρογόνου πιο γρήγορα.  Το ίδιο ισχύει και για το ρυθμιστικό σύστημα, το οποίο δεν λαμβάνει ακόμη υπόψη την πρωταρχική ανάγκη να φτάσει το καθαρό μηδέν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται πράσινες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υδρογόνου μεγάλης κλίμακας για το μέλλον, χρησιμοποιώντας πρώην εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και σπήλαια αλατιού, και καλές διασυνδέσεις με το ευρωπαϊκό δίκτυο υδρογόνου, ώστε να μπορεί να εξάγει καθαρό αέριο, σύμφωνα με την έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης