Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πλήθος τεχνικών ερωτημάτων για τον προσδιορισμό των υπερκερδών - Δεν χρειάζεται έγκριση από Κομισιόν το σχέδιο λένε κυβερνητικές πηγές

Πλήθος τεχνικών ερωτημάτων για τον προσδιορισμό των υπερκερδών - Δεν χρειάζεται έγκριση από Κομισιόν το σχέδιο λένε κυβερνητικές πηγές
Το ελληνικό σχέδιο αναφέρουν οι ίδιες πηγές προσιδιάζει στο γαλλικό σχέδιο που είχε παρουσιαστεί προ μηνών και δεν επηρεάζει τις βασικές αρχές του Target Model

Πλήθος τεχνικών ερωτημάτων ανακύπτουν από τις χθεσινές κυβερνητικές δηλώσεις σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και θα επιβάλει έμμεσο πλαφόν τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική αγορά του ρεύματος.
Επί του παρόντος οι ενεργειακές εταιρίες οι οποίες χθες βρέθηκαν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους για το ενδεχόμενο άσκησης αντιανταγωνιστικών πρακτικών, τηρούν στάση αναμονής και θεωρούν ότι οι σημερινές (6/5) ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, δεν θα είναι διαφωτιστικές όσον αφορά τη νέα αγορά που διαμορφώνεται.

Θα χρειαστεί όπως λένε πηγές των ενεργειακών εταιριών της χώρας να υπάρξουν συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις που να προσδιορίζουν τον τρόπο με το οποίο θα επιβληθεί το ειδικό τέλος στα έσοδα των εταιριών ενέργειας που όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα είναι της τάξης του 90% και θα φορά τα υπερέσοδα των εταιριών.
Επίσης κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα του κατά πόσο οι κυβερνητικές παρεμβάσεις επηρεάζουν τον ανταγωνισμό όπως αυτό προσδιορίζεται από το Target Model δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές με στόχο την πλήρη απελευθέρωση αλλά και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές το σχέδιο της κυβέρνησης είναι απολύτως προσαρμοσμένος στο ευρωπαϊκό μοντέλο, καθώς δεν επηρεάζει το διασυνοριακό εμπόριο το οποίο θα συνεχίσει να γίνεται με βάση τους κανόνες του Target Model. Κάτι για παράδειγμα που δεν ισχύει στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες έλαβαν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβουν στην αγορά κατά τρόπο που επηρεάζει και το διασυνοριακό εμπόριο.

Δεν χρειάζεται έγκριση από την Κομισιόν

Αντιθέτως το ελληνικό σχέδιο αναφέρουν οι ίδιες πηγές προσιδιάζει στο γαλλικό μοντέλο που είχε παρουσιαστεί προ μηνών και δεν επηρεάζει τις βασικές αρχές του Target Model. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι παρεμβάσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αφορούν μόνο τη εσωτερική αγορά και είναι συμβατές τόσο με το άρθρο 5 παράγραφος 7 της σχετικής οδηγίας που επιτρέπει παρεμβάσεις στην αγορά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όσο και με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν η οποία διαμορφώθηκε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων το ελληνικό σχέδιο δεν χρειάζεται έγκριση από την Κομισιόν για να τεθεί σε εφαρμογή αλλά θα σταλεί στις Βρυξέλλες μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Πάντως ο πρωθυπουργός στις χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε εξαιρετικά επικριτικός σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα.
«Μακάρι, είπε, να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης