Ενέργεια

Live η εξειδίκευση των μέτρων για την ενέργεια - Βίντεο

Live η εξειδίκευση των μέτρων για την ενέργεια - Βίντεο
Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας κα φυσικού αερίου συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια

Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σε δύο άξονες κινούνται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα.

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας κα φυσικού αερίου συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ το μήνα. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση κυμαίνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 μεγαβατώρες το μήνα είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια δραστική κίνηση στην αγορά ενέργειας μέσω ειδικού μηχανισμού. Αποσυνδέονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς.Αναστάλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα εφαρμογής του ειδικού μηχανισμού» συμπλήρωσε ο υπουργός.



Oι δηλώσεις Σταϊκούρα

Όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας, η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενισχύεται σημαντικά και διευρύνεται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις υφιστάμενων κατηγοριών και καταναλώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας και των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.
Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ

«Δευτερον: Το μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 21 έως τον Μάιο του 22 . αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η επιδότηση θα κατατεθεί στους λογαριασμούς IBAN που έχουν δηλωθεί. Καλύπτεται το 90% των νοικοκυριών. Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Το κόστος υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ» είπε ο κ.Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις αυξημένες και συσσωρευμένες δυσκολίες και την όξυνση των προβλημάτων, συναισθάνεται πλήρως την ανάγκη πολιτών για περαιτέρω στήριξη και ανταποκρίνεται θετικά και με ρεαλιστικό σχέδιο «για να προσφέρουμε λύσεις».






www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης