Ενέργεια

Κομβική για την Motor Oil η απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος - Στα 800 MW θα ανέλθουν τα εν λειτουργία έργα

Κομβική για την Motor Oil η απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος - Στα 800 MW θα ανέλθουν τα εν λειτουργία έργα

Μεγάλη κίνηση για την Motor Oil θα είναι η απόσχιση και ο έλεγχος του Ελλάκτωρα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά του 30% από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη σε τιμή 1,8 ευρώ/μετοχή.

Με την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η Μοtor Oil θα ξεπεράσει σε δυναμικότητα ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των αδειών, το 1 GW και θα προσεγγίσει τα 1.150 MW σε ήδη λειτουργούνται και υπό κατασκευή project.

Έτσι, καθίστανται με τα δεδομένα αυτά, μια από τις μεγαλύτερες εταιρικές οντότητες στον τομέα των ΑΠΕ. Αυτό αποτελεί στην βασική στρατηγική ωφέλεια του Ομίλου, καθώς η δραστηριοποίησή του στον τομέα των κατασκευών θεωρείται έκπληξη.

Tι ανακοίνωσε η Motor Oil για την εξαγορά της Άνεμος

Σημαντική στόχευση αυτής της συμφωνίας αποτελεί και η αγορά του χαρτοφυλακίου των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ.
Η Μotor Oil και η Reggeborgh έχουν φτάσει σε Συμφωνία για τη σύσταση νέας εταιρείας του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ.
Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη.

Ο Όμιλος Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών της νέας εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Με αυτήν την συμφωνία ο Όμιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Μένει να ανακοινωθεί ποιό θα είναι το τίμημα της εξαγοράς του 75% από την Motor Oil για το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων 500 MW της ΕΛΤΕΧ - Άνεμος καθώς και των υπο κατασκευή έργων και αδειών του εταιρικού σχήματος.

Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των Ομίλων Motor Oil - Ελλάκτωρ

Ο Όμιλος Motor Oil προχωρώντας σταθερά και με συνέπεια σε έναν εκ των βασικών στρατηγικών πυλώνων ανάπτυξής του, για την εφαρμογή μεγάλων έργων και επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήρθε σε μια καταρχήν συμφωνία με τον Όμιλο Ελλάκτωρ στηρίζοντας το ευρύτερο επιχειρησιακό του πλάνο και την επενδυτική του αξία, και δείχνοντας εμπιστοσύνη στο μέλλον και την ανάπτυξη του.
Υπό αυτό το πρίσμα προχωρά σε εξαγορά του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην τιμή του 1,75€/μετοχή, με συνολικό τίμημα 182 εκατ.€

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας:

Η Reggeborgh διατηρεί το ποσοστό της στον Όμιλο με 106 εκατ. μετοχές, και η Motor Oil αποκτά 104 εκατ. μετοχές.
Η Motor Oil δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά.

Η Motor Oil διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στον Όμιλο Ελλάκτωρ έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management.
Σε δύο χρόνια από σήμερα η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, στην τιμή κτήσης.


Βέβαια, η στρατηγική συμμαχία, η οποία υπάρχει με τη ΓΕΚ Τέρνα και τον Γ. Περιστέρη προϊδεάζει για από κοινού κινήσεις και άρα επιβεβαιώνουν ως ένα βαθμό προοπτικές συνεργασιών Ελλάκτωρα με ΓΕΚ Τέρνα.

Μένει να δούμε, πως ο Ελλάκτωρας θα δώσει την ΕΛΤΕΧ Άνεμος στην Motor Oil μέσα από αυτό το deal, καθώς αυτός θα λάβει ένα σημαντικό τίμημα για να αποπληρώσει το ομολογιακό του.

Όπως αναφέρει το Bankingnews.gr:

Οι εταιρίες Kiloman και Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη πούλησαν το 30% του Ελλάκτωρ στην Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη έναντι 190 εκατ ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή και πλέον αυτό είναι επίσημο.
Οι εφοπλιστές κατέχουν 104,46 εκατ μετοχές Χ 1,80 ευρώ = 190 εκατ ευρώ
ενώ επένδυσαν 131 εκατ ευρώ δηλαδή κέρδος 60 εκατ ευρώ περίπου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης μέσω της Ambrosia είχαν υποβάλλει πρόταση στην Reggeborgh που κατέχει 30% άμεσα και 10% έμμεσα στον Ελλάκτωρ για να εξαγοράσουν το 30% των Ολλανδών έναντι 1,50 με 1,55 ευρώ ανά μετοχή ή 156 εκατ ευρώ. 
Η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί πριν δύο εβδομάδες γύρω στις 20 με 22 Απριλίου και υπήρξε κρίσιμη συνάντηση των εφοπλιστών και της Reggeborgh στις 5 Μαίου 2022.  

Η Reggeborgh απέρριψε την πρόταση των εφοιπλιστών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε η πρόταση να αγοράσει η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη το 30% του Ελλάκτωρ από τους εφοπλιστές Μπάκου και Καυμενάκη έναντι 190 εκατ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,4840 ευρώ που ήταν η τελευταία τιμή στο χρηματιστήριο πριν την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πόρισμα 100 σελίδων έχει διαπιστώσει ακραίες παραβάσεις από την Reggeborgh στον Ελλάκτωρ και αναμένεται προσεχώς να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις...

Ποιο το σχέδιο;

Το σχέδιο συνοπτικά έχει ως εξής
Οι εφοπλιστές αποχωρούν από τον Ελλάκτωρ και σχεδιάζουν νέα εξαγορά... δεν αποχωρούν από την Ελλάδα, αντιθέτως θα παραμείνουν ενεργοί στα ελληνικά δρώμενα.
Η Motor Oil ενδιαφέρθηκε όχι για τον Ελλάκτωρ αλλά για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος που δραστηριοποιείται στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η EΛΤΕΧ Άνεμος θα αποσχιστεί από τον Ελλάκτωρ και θα αποτελέσει μαζί με άλλες δραστηριότητες του ομίλου Motor Oil τον ενεργειακό βραχίονα.
Με την απόσχιση ο Ελλάκτωρ θα καλύψει το κεφαλαιώδες ζήτημα του ομολογιακού των 670 εκατ ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί... αλλά θα χάσει και το πιο κερδοφόρο περιουσιακό του στοιχείο.
Ο Ελλάκτωρ ως μικρότερη εταιρία θα διεκδικήσει την Αττική Οδό και με βάση την έκβαση αυτού του project θα προχωρήσει στην συγχώνευση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία θα έχει πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Macquarie η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί και με την νέα ενεργειακή εταιρία που θα δημιουργήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Συμπέρασμα

Οι εφοπλιστές με 190 εκατ έναντι αρχικής επένδυσης 130 εκατ κερδίζουν 60 εκατ και σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εξαγορές στην Ελλάδα.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ενισχύεται δυναμικά στον χώρο της ενέργειας, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Ελλάκτωρ χάνει την ΕΛΤΕΧ Ανεμος αλλά αποπληρώνεται και το ομόλογο των 670 με 675 εκατ ευρώ.
Η Reggeborgh θα παραμείνει ο μέτοχος του Ελλάκτωρ που είναι πιθανό να συγχωνευθεί στο τέλος με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία στο μεσοδιάστημα θα έχει πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή...

Υπάρχουν και πολλά άλλα που ακόμη δεν μπορούν να γραφούν ακόμη... αλλά προσεχώς θα αποκαλυφθούν...

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση

Αποεπένδυση από την Ελλάκτωρ - Ανακοίνωση Greenhill Investments Limited και Kiloman

Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.
H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.
Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.
Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους.
Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης