Ενέργεια

Motor Oil: Άνω των 700 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για την εξαγορά της «ΕΛΤΕΧ Άνεμος»

Motor Oil: Άνω των 700 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για την εξαγορά της «ΕΛΤΕΧ Άνεμος»
Τα σύνθετα οφέλη για ένα asset για EBITDA 84,4 εκατ. ευρώ το 2021

Σε κυρίαρχο παίκτη και στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναδεικνύεται ο όμιλος Motor Oil μετά την κατ΄ αρχήν συμφωνία με τον όμιλο Ελλάκτωρ, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα με την εξαγορά του 75% της εταιρίας στην οποία θα μεταβιβαστεί ο αποσχισθής κλάδος των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.   

Παράλληλα ο όμιλος Motor Oil με μια καθοριστική κίνηση προωθεί την στρατηγική του στον τομέα της πράσινης μετάβασης, η οποία πολύ σύντομα θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο με την υλοποίηση σημαντικής επενδυτικής πρωτοβουλίας στην τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να προχωρήσει μια χρημαροδότηση, που ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, η οποία ενδέχεται να λάβει την μορφή πράσινου ομολόγου, καθώς σημαντικό μέρος της εταιρείας πλέον περιλαμβάνει ΑΠΕ.

Η αρχιτεκτονική του deal

Το επόμενο βήμα για τον  Motor Oil, μετά την εξαγορά του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, έναντι 182 εκατ. ευρώ, είναι η απόκτηση του 75% της νέας εταιρίας που θα δημιουργηθεί από την απόσχιση από τον όμιλο Ελλάκτωρ του συνόλου των έργων και του χαρτοφυλακίου των αδειών της (ανεξαρτήτως βαθμού ωρίμανσης) στον τομέα των ΑΠΕ. Το υπόλοιπο 25% της νέας εταιρίας θα παραμείνει στον Όμιλο Ελλάκτωρ, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το 75% του ομίλου Motor Oil θα ελέγχεται από τη θυγατρική του MORE (Motor Oil Renewable Energy).

Με αυτήν την συμφωνία ο Όμιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800 MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο όμιλος Motor Oil διαθέτει ήδη άδειες ισχύος άνω των 600 MW για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ενώ επιπλέον 84 MW έργα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Αντιστοίχως τα υπό ανάπτυξη έργα του ομίλου Ελλάκτωρ ανέρχονται σε 1,4-1,6 GW.Έτσι, ο όμιλος Motor Oil καθίσταται κυρίαρχος στον τομέα των ΑΠΕ καταλαμβάνοντας κορυφαία θέση στην ελληνική αγορά.Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί το τίμημα της απόκτησης του 75% από την Motor Oil, του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.

H Motor Oil κατέχοντας το 30% της Ελλάκτωρ της αναλογεί το 30% της θυγατρικής, η οποία θα δημιουργηθεί με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, η αξία του οποίου έχει υπολογισθεί στο 1 δισ. Αν θεωρήσουμε ότι το ποσοστό της θα πρέπει να ανέβει στο 75%, θα πρέπει να πάρει άλλο ένα 45% που αποτιμάται σε 450 εκατ. ευρώ. Επειδή όπως αναφέρουν πληροφορίες, το τίμημα που θα πάρει η Ελλάκτωρ, θα οδηγήσει στην αποπληρωμή του ομολογιακού της, ενδέχεται η τελική συμφωνία να είναι της τάξης των 650 εκατ. ευρώ με την οποία η Motor Oil θα ελέγχει το 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό έβγαλε EBITDA 84,4 εκατ. ευρώ το 2021 και αναμένεται να βγάλει 93 εκατ ευρώ το 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους για το 2021 αυξήθηκαν κατά 25,7% στα 42,3 εκατ. ευρώ.

Καθαρό το asset του Ελλάκτωρα

Παράλληλα, η ΜΟΗ έχοντας δώσει ένα ποσό που συνολικά θα ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, θα έχει ένα asset που θα αφορά το 30% της Ελλάκτωρ, η οποία θα έχει πλήρως εξυγιανθεί χρηματοοικονομικά.

Σύμφωνα με τη στη σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση η αξία επιχείρησης για την συγκεκριμένη συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε μεταξύ της Motor Oil και της REGGEBORGH INVEST σε 1.000 εκατ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει αποτίμηση της νέας εταιρίας ενώ παράλληλα θα σχεδιαστεί πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των δανείων της Ελλάκτωρ στο οποίο ενδεχομένως θα συμμετάσχει ο Όμιλος Motor Oil.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης