Ενέργεια

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία των αιτήσεων

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία των αιτήσεων
Το ελάχιστο ύψος της διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και η μέγιστη στα 600 ευρώ

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μέτρο αφορά λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και θα καλύπτει καταναλώσεις κύριας κατοικίας άνω των 300 κιλοβατώρων το μήνα για νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ. 

Πρόκειται για 1,3 εκατ. καταναλωτές οι οποίοι για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτή θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος και τον τραπεζικό τους λογαριασμό IBAN, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα επικαιροποίησης της  κύριας κατοικίας τους. Η πλατφόρμα θα αντλεί απευθείας από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματος και από τους προμηθευτές ρεύματος τα στοιχεία της κατανάλωσης , το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες αλλά και των εκπτώσεων από τους παρόχους  και το ποσό της επιβάρυνσης από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στη διάρκεια του εξαμήνου. Από τη συνολική επιβάρυνση θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και εκπτώσεων και επί της διαφοράς που θα προκύπτει ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απ ευθείας κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό, 15 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης. Έτσι, αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4000 κιλοβατώρες στο εν λόγω χρονικό διάστημα και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Το ελάχιστο ύψος της διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και η μέγιστη στα 600 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την πρώτη κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ, οπότε το  κόστος της παρέμβασης θα ανέλθει στα 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αναδρομική επέκταση των επιδοτήσεων ήρθε να αποκαταστήσει μια «αδικία», σύμφωνα και με την χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ο «κόφτης» των 300 κιλοβατώρων το μήνα άφησε εκτός τα μεσαία στρώματα αλλά και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που έκαναν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης