Ενέργεια

Μείωση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου της Κίνας - Κερδίζει έδαφος η Ρωσία

Μείωση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου της Κίνας - Κερδίζει έδαφος η Ρωσία
Μια ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία θα επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει τις πωλήσεις πετρελαίου του πέρα ​​από την Κίνα

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από το Ιράν τον Απρίλιο ξεπέρασαν τους όγκους αιχμής που παρατηρήθηκαν στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 καθώς η ζήτηση από ανεξάρτητα διυλιστήρια αποδυναμώθηκε μετά τα lockdown λόγω COVID που έριξαν τις αυξανόμενες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με το Reuters, η χαλάρωση των αγορών ιρανικού πετρελαίου οφείλεται στην αναβίωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η οποία επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων. Το Ιράν έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα και έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας, γνωστής επίσημα ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Το ντόμινο

Μια ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία θα επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει τις πωλήσεις πετρελαίου του πέρα ​​από την Κίνα - τον νούμερο ένα πελάτη του Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια - σε προηγούμενους πελάτες στη Νότια Κορέα και την Ευρώπη.

Παράλληλα, το ρωσικό αργό, εκτοπισμένο από τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατευθύνεται προς την Κίνα. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Vortexa Analytics έδειξαν ότι η Κίνα εισήγαγε σχεδόν 650.000 βαρέλια ημερησίως ιρανικού αργού πετρελαίου τον Απρίλιο, ελαφρώς λιγότερο από τα σχεδόν 700.000 bpd που απορρίφθηκαν τον Μάρτιο.

Η Kpler, μια άλλη εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, προσδιόρισε προσωρινά τις εξαγωγές του Ιράν τον Απρίλιο σε 575.000 bpd, από 840.000 bpd κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2022, αν και ο οργανισμός ανέμενε να αναθεωρήσει τους όγκους του Απριλίου τις επόμενες εβδομάδες.

Η μείωση των εισαγωγών

Τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας είναι βασικοί αγοραστές πετρελαίου από το Ιράν. Τα διυλιστήρια έχουν μειώσει από τον Φεβρουάριο τις εισαγωγές αργού, λειτουργώντας κάτω από το ήμισυ της δυναμικότητάς τους τον Απρίλιο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές, οι αυστηρότερες ποσοστώσεις εισαγωγών και τα lockdown λόγω του κορωνοϊού συνέτριψαν τα περιθώρια κέρδους, δήλωσαν οι traders.

«Τα ιρανικά βαρέλια άρχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση αγοραστών από τον Φεβρουάριο, αφού ανεξάρτητα εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή», δήλωσε η Emma Li, κινεζική αναλύτρια της Vortexa.Αντίθετα, οι θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 16% τον Απρίλιο από τον Μάρτιο σε περίπου 860.000 bpd, το υψηλότερο από τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Για να αποφευχθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, το ιρανικό αργό εξήχθη στην Κίνα με την ένδειξη πετρελαίου από το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μαλαισία, δήλωσαν traders. Έχοντας επίγνωση των κινεζικών αγορών, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden επέλεξε να μην επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον κινεζικών ατόμων και εταιρειών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης