Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγία: Ρεκόρ στις εξαγωγές φυσικού αερίου φέτος

Νορβηγία: Ρεκόρ στις εξαγωγές φυσικού αερίου φέτος

Άνοδος 8% στα 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm)

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% φέτος στα 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), πιθανώς ξεπερνώντας το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από πέντε χρόνια, καθώς η χώρα αυξάνει τις παραδόσεις εν μέσω ελλείψεων στην Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας.

Ενώ μέρος της αύξησης θα προέλθει από την επικείμενη επανεκκίνηση του εργοστασίου LNG του Hammerfest, το οποίο είναι εκτός σύνδεσης από την πυρκαγιά το 2020, το μεγαλύτερο τμήμα θα προέλθει από τις αυξανόμενες εξαγωγές αγωγών, δήλωσε ο Terje Aasland σε ενεργειακή διάσκεψη.

Η Equinor και άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών στη Νορβηγία προσπάθησαν να αυξήσουν την παραγωγή φέτος καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Οι επίσημες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στην αρχή του έτους έδειξαν ότι η Νορβηγία είχε προγραμματίσει να εξάγει 115 bcm το 2022, υπολείποντας το ρεκόρ των 122,37 bcm που εξήγαγε το 2017, αλλά τώρα πρόκειται να ξεπεραστεί.

«Δεν θα εκπλαγώ αν, όταν συναντηθούμε ξανά εδώ (στις αρχές του 2023), καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ρεκόρ του 2017 έχει πέσει», είπε ο Άασλαντ.

Η Νορβηγία διοχετεύει κυρίως το φυσικό της αέριο σε τερματικούς σταθμούς λήψης στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο και αργότερα φέτος θα ανοίξει έναν νέο αγωγό προς την Πολωνία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης