Ενέργεια

Πόρισμα ΡΑΕ: Ποιά θα είναι η φορολογητέα ύλη για να χρηματοδοτήσει τα αναδρομικά;

Πόρισμα ΡΑΕ: Ποιά θα είναι η φορολογητέα ύλη για να χρηματοδοτήσει τα αναδρομικά;
Από τα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η αναδρομική ενίσχυση των καταναλωτών
Σχετικά Άρθρα

Έντονες αντιδράσεις κυοφορούνται στην αγορά γύρω από το περίφημο πόρισμα μέσω του οποίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλείται να προσδιορίσει τα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιριών κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Η ΡΑΕ έχει παραδώσει το πόρισμα της στην κυβέρνηση ήδη από την περασμένη Παρασκευή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση, από καμία πλευρά, σε ότι αφορά τα συμπεράσματα, το περιεχόμενο και κυρίως τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερεσόδων.
Αποτέλεσμα είναι, σε πολιτικό επίπεδο να επικρατεί πλειοδοσία όσον αφορά το ύψος των υπερεσόδων των ενεργειακών εταιριών, ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο να μπάινουν σαφή ερωτήματα για την απομείωση του τελικού ποσού, επί του οποίου οι εταιρίες ενέργειας θα κληθούν να καταβάλουν ειδικό τέλος της τάξης του 90%. Επίσης συγκεχυμένη είναι η χρονική βάση υπολογισμού, δηλαδή το ποια περίοδο αφορούν οι υπολογισμοί της ΡΑΕ κάτι που είναι εξίσου σημαντικό αφού από το εύρος της περιόδου εξαρτάται και το ύψος των όποιων υπερεσόδων.

Tα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της ΡΑΕ αφορά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Μαρτίου 2022. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής η «κερδοφορία» την καθετοποιημένων προμηθευτών, δηλαδή της ΔΕΗ και των ιδιωτιών παραγωγών ρεύματος (Μυτιληναίος, Elpedison και Ήρων) από τη συμμετοχή τους στη χονδρική αγορά ήταν αυξημένη κατά 927 εκατ. ευρώ.  Από τα 927 εκατ. ευρώ αφαιρείται το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο 8μηνο από τον Αύγουστο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 που είναι 336 εκατ. και κατά συνέπεια απομένουν υπερέσοδα 591 εκατ. ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί κατά αρχήν ότι οι εκπτώσεις που αφαιρούνται, αφορούν ευρύτερη περίοδο από αυτή την οποία εξετάζει η ΡΑΕ (Οκτώβριος-Μάρτιος), καθώς και ότι πέραν των εκπτώσεων προς τους καταναλωτές, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι προσφέρουν στους πελάτες τους σταθερά τιμολόγια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τα σταθερά τιμολόγια κυμαίνονται μεταξύ του 5 και 20% των ποσοτήτων ενέργειας που διαθέτουν οι πάροχοι σε όλες της Τάσης (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή). Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις ενέργειας θεωρούν ότι πέραν των ονομαστικών εκπτώσεων, θα πρέπει για να βγει ο τελικός λογαριασμός, να υπολογιστεί το σύνολο του οφέλους που μετακυλήθηκε σε όλους τους καταναλωτές με όλους τους πιθανούς τρόπους.

Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι τα υπερέσοδα θα διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 591 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα κινηθούν μεταξύ των 200-280 εκατ ευρώ. Άλλωστε πληροφορίες του WEN ήδη από την περασμένη Παρασκευή (6/5) ανέφεραν ότι από τα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, η αναδρομική ενίσχυση των καταναλωτών για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο του 2022 το κόστος της οποίας έχει υπολογιστεί από την κυβέρνηση σε περίπου 280 εκατ ευρώ.

Σε αναμονή για τον προσδιορισμό της φορολογτέας ύλης

Πάντως επί του παρόντος οι εταιρίες ενέργειας συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων από την κυβέρνηση, αν και εκφράζονται έντονες αμφισβητήσεις για την εγκυρότητα των όσων λέγονται και ακούγονται. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από κύκλους της αγοράς μόνη έγκυρη βάση υπολογισμού των κερδών των εταιριών είναι οι ισολογισμοί τους. Εάν λοιπόν αθροιστούν τα κέρδη του συνόλου των εταιριών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ σε καμία περίπτωση προσεγγίζουν τα νούμερα που λέγονται, ή γράφονται.

Η ΡΑΕ με βάση ισολογισμούς και παραδοχές έχει υπολογίσει μικτά κέρδη που προέκυψαν από την ανοδική ενεργειακή τιμή χονδρικής και έχει πραγματοποιήσει την εισήγησή της.
Για τον λόγο αυτό και τα αποτελέσματα αυτά ονομάσθησαν υπερέσοδα και όχι ουρανοκατέβατα κέρδη
Το πως θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο και ποιές εισφορές θα επιβάλλει αυτό αναμένεται να το δούμε.Σε κάθε περίπτωση η φορολογία θα πρέπει να έχει σαν αντικείμενο μια καθαρή βάση κερδοφορίας και όχι μικτά αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά τέλος το ευρύτερο πακέτο των μέτρων και τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εκπρόσωποι της αγοράς μιλούσαν για την απουσία πραγματικού σχεδίου το οποίο δεν μπορεί να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς πρόκειται για οριζόντια κρατική ενίσχυση και δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σε τεχνικό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης