Ενέργεια

Το έκτακτο σχέδιο της Γερμανίας για... απότομο τερματισμό του ρωσικού αερίου

Το έκτακτο σχέδιο της Γερμανίας για... απότομο τερματισμό του ρωσικού αερίου
Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται αθόρυβα για τυχόν ξαφνική διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη του ελέγχου κρίσιμων επιχειρήσεων, δήλωσαν στο Reuters τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι προετοιμασίες υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού σχετικά με τις προμήθειες του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και είναι κρίσιμο για την παραγωγή χάλυβα, πλαστικών και αυτοκινήτων.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι και το Βερολίνο έχει δεχθεί πιέσεις για να λύσει μια επιχειρηματική σχέση που, σύμφωνα με τους επικριτές, συμβάλλει στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες, αλλά αναμένει ότι θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024.

Παραμένει ασαφές αν θα συμβεί μια απότομη διακοπή και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Γερμανία θέλει να αποτρέψει μια κλιμάκωση, όπως με την υποστήριξη ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο φυσικού αερίου, έχοντας ήδη υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Αλλά τώρα φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει μονομερώς τις ροές φυσικού αερίου και θέλουν να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση που το κάνει.Ενώ υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, οι λεπτομέρειες για το πώς θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο είναι τώρα υπό επεξεργασία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης