Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προβληματισμός τώρα στην κυβέρνηση για το πόρισμα της ΡΑΕ - Λάθος η διαρροή του χωρίς ολοκληρωμένες αποφάσεις

Προβληματισμός τώρα στην κυβέρνηση για το πόρισμα της ΡΑΕ - Λάθος η διαρροή του χωρίς ολοκληρωμένες αποφάσεις
Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των υπερεσόδων και των χρημάτων που θα ανακτήσει το κράτος μέσω της όποιας φόρμουλας αποφασιστεί.

Γρίφος παραμένει το ποσό των υπερεσόδων της χονδρεμπορικής αγοράς, αλλά και ο τρόπος ανάκτησής τους. Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για φορολόγηση φαίνεται να προβληματίζει καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν χθες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, εγείρει νομικά ζητήματα και μπορεί να καταπέσει στα Δικαστήρια.
Ο ίδιος προβληματισμός εκφράζεται και για την επιβολή Ειδικού Τέλους, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγω πλέον για "συνεισφορά αλληλεγγύης" φράση που σύμφωνα με κάποιες πλευρές παραπέμπει στο μοντέλο της εθελοντικής φορολόγησης των εφοπλιστών που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι παραπέμπουν στο τέλος Ιουνίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των υπερεσόδων και των χρημάτων που θα ανακτήσει το κράτος μέσω της όποιας φόρμουλας αποφασιστεί.

Αυτό που δεν φαίνεται να αλλάζει είναι το ποσοστό του 90% που έχει ανακοινώσει δύο φορές μέχρι σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την πρώτη ως φορολογία και τη δεύτερη ως επιβολή Ειδικού Τέλους αλληλεγγύης. Το Πόρισμα της ΡΑΕ με τα πλήρη στοιχεία για τα υπερέσοδα των τεσσάρων εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ, Protergia, Εlpedison και Ηρων) βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στα χέρια του Μαξίμου και του ΥΠΕΝ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο τόνιζαν χθες ότι χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση στο ζήτημα των εκπτώσεων που έχουν προσφέρει στους πελάτες τους οι τέσσερις καθετοποιημένες εταιρίες. «Πρέπει και οι εταιρίες να δείξουν ότι είναι αλληλέγγυες με την κοινωνία» τόνιζε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στην Βουλή ο Δαγούμας

Οσο το τοπίο γύρω από το ζήτημα των υπερεσόδων παραμένει θολό θα εξακολουθεί να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνηση και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Χθες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτημα στη Βουλή για την άμεση κατάθεση, εντός της ημέρας, του Πορίσματος της ΡΑΕ, εν όψει της προγραμματισμένης ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα αύριο. Οι βουλευτές επικαλούνται δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, καθώς και δημοσιεύματα κατά τα οποία το πόρισμα της ΡΑΕ βρίσκεται ήδη στη διάθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, «το πόρισμα δεν είναι διαθέσιμο προς αξιολόγηση από τους βουλευτές και την κοινωνία, τόσο ως προς τη μεθοδολογία όσο και ως προς τα συμπεράσματά του, για τα οποία υπάρχουν διαρροές επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Η ΡΑΕ , προσδιορίζει τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 σε 927 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει εάν από αυτά τα αφαιρεθούν 335 εκατ. που αντιστοιχούν στις εκπτώσεις που πρόσφερε η ΔΕΗ στους πελάτες της αλλά και οι λοιποί ηλεκτρπαραγωγοί από τον Αύγουστο του 2021 και έως τον Μάρτιο του 2022 σε αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης από την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που ενσωμάτωσε για πρώτη φορά στα τιμολόγιά της από τον ίδιο μήνα και έπειτα από υπόδειξη της ΡΑΕ.
Επίσης υπάρχουν και οι εκπτώσεις στην βιομηχανία, μέσω της οποίας στηρίζεται η βαριά βιομηχανία ανταγωνιστικά στην διεθνή αγορά.

Με την αφαίρεση αυτού του ποσού τα υπερέσοδα περιορίζονται σε 591 εκατ. ευρώ. Εάν αφαιρεθεί και το κόστος των σταθερών τιμολογίων των τεσσάρων καθετοποιημένων εταιριών τότε το ποσό που απομένει προς φορολόγησει υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι στα ταμεία του κράτους θα φτάσουν περί τα 270 εκατ. ευρώ.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα μεγέθη πάνω στα οποία ζητείται η εισφορά είναι μικτά κέρδη, όπως αναφέρει το πόρισμα και όχι καθαρά προ φόρων, που αποτελούν την φορολογητέα ύλη.
Για τις ιδιωτικές εταιρίες το πόρισμα μιλά για μικτά κέρδη από 50 - 40 εκατ για καθεμία από τις εταιρίες.

Τι διακυβεύεται

Είναι προφανές για όποιον γνωρίζει στοιχειώδη λογιστικά ότι τα καθαρά προς φορολόγηση αποτελέσματα των παραγωγών δεν είναι αυτά που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν και από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Όλα τα παραπάνω κονδύλια, εκπτώσεις και επιδοτήσεις και σταθερά τιμολόγια έχουν αφαιρεθεί ήδη από τα κέρδη.

Αρα που θα επιβληθεί η πρόσθετη φορολογία; Εκτός των άλλων πέραν των όποιων πολιτικών παραμέτρων διακυβεύεται και το οικονομικό κλίμα και επιχειρηματικό κλίμα, γιατί όλες οι εταιρίες αυτές έχουν επενδυτικά προγράμματα με στόχο την χαμηλότερη προσαρμογή των ενεργειακών τιμών σε βάθος χρόνου προς όφελος των καταναλωτών.

Προκύπτει ότι τα κονδύλια που απαιτούνται για την συμπίεση των ενεργειακών τιμών πρέπει να αναζητηθούν και από άλλες ορθόδοξες πηγές με την διαφορά, ότι το κλίμα στις αγορές δεν έχει τα πλεονεκτήματα που είχε ένα χρόνο πριν όταν το δημόσιο προσέφευγε στην μια έκδοση μετά την άλλη.

Ήδη ο τρόπος δημοσιοποίησης του πορίσματος, που καλοπροαίρετα συνέταξε η ΡΑΕ ως όφειλε και χωρίς να έχει καταλήξει η κυβέρνηση ποιά πολιτική θα εφαρμόσει έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στην αγορά καθώς διακρίνει με σαφήνεια ότι κινδυνεύει να καταστεί εργαλείο μικροπολιτικής.

Το θέμα επιχείρησε να ξεκαθαρίσει με παρρησία και ως ένα σημείο το πέτυχε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος και προσδιόρισε στα 300 εκατ την φορολογητέα ύλη.
Όμως αυτό θα έπρεπε να γίνει ολοκληρωμένα και όχι με πρώιμες δημοσιοποιήσεις χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και να έχει αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο.

www.worldenergynews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης