Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δαγούμας: Ας αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα φορολογήσει τις έμμεσες εκπτώσεις

Δαγούμας: Ας αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα φορολογήσει τις έμμεσες εκπτώσεις
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε ότι δεν έχουν εντοπιστεί ζητήματα παραβίασης του ανταγωνισμού στην αγορά και χειραγώγησης τιμών

To πόρισμα για τα έσοδα των τεσσάρων καθετοποιημένων εταιρειών ενέργειας παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Θανάσης Δαγούμας, ο οποίος υποστήριξε καταρχήν ότι όσο οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν στα 100 ευρώ/MWh, η τιμή του ρεύματος στην χονδρική και λιανική αγορά δεν μπορεί να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν με δεδομένο ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα πλησιάζει το 50%.

Ο κ. Δαγούμας τόνισε καταρχήν ότι η ΡΑΕ δεν έχει εντοπίσει ζητήματα παραβίασης του ανταγωνισμού στην αγορά και χειραγώγησης τιμών. Όπως είπε, οι φθηνές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν σε αυξημένα κέρδη τις εταιρείες. Επίσης, απάντησε στο ζήτημα της μη ύπαρξης διμερών συμβολαίων στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από την εφαρμογή του Target Model και ότι μόνο η ΔΕΗ έχει περιορισμό στη σύναψη διμερών συμβολαίων στο 20% της προμήθειας.Πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα ωρίμανσης των παικτών της αγοράς και λειτουργίας τους στην λογική της ανάληψης ρίσκου.

Σε ότι αφορά το πόρισμα για τα υπερέσοδα, χαρακτήρισε δίκαια και άρτια την δουλειά της ΡΑΕ, σημειώνοντας ότι αφορά την περίοδο τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, διότι τότε άρχισε να καταγράφεται η αύξηση της τιμής στην χονδρική αγορά ρεύματος, εξαιτίας της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου.

Όπως είπε, οι εταιρείες παρουσιάζουν πρόσθετα έσοδα στην παραγωγή αλλά ζημίες στην προμήθεια. Η κερδοφορία των εταιρειών τους έξι εξεταζόμενους μήνες στην παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 920 εκατ μείον τα 335 εκατ. παρέχει η ΔΕΗ ως άμεσες εκπτώσεις.

Σε ότι αφορά τις έμμεσες εκπτώσεις που παρείχαν οι εταιρείες μέσω των σταθερών τιμολογίων, ο κ. Δαγούμας δεν πήρε θέση, σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα φορολογικής πολιτικής η αφαίρεση ή όχι των εκπτώσεων. Άρα, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση.

Επίσης, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι υπάρχουν επιπλέον κέρδη 67 εκατ. ευρώ για τις παλαιές μονάδες ΑΠΕ που αμείβονται πλέον με την χονδρεμπορική τιμή. Τέλος, ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στην ραγδαία αύξηση των παραπόνων των καταναλωτών, κυρίως για τους προμηθευτές, αλλά και για τους Διαχειριστές, σημειώνοντας ότι το 40% των καταναλωτών δεν ικανοποιούνται από τις απαντήσεις που λαμβάνουν.

«Δεν δική μας απόφαση η εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής»

Σημείωσε επίσης, ότι ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στον οποίο περιγράφεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι ευθύνη του αρμόδιου υπουργού και όχι της ΡΑΕ ήδη από το 2013. Τόνισε ότι η εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής από τους Προμηθευτές είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση και όχι απόφαση της ΡΑΕ.

Tέλος, ο κ. Δαγούμας ξαναπήρε τον λόγο πριν την ολοκλήρωση της Επιτροπής και ανέφερε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να μπει πλαφόν στη χονδρική γιατί είναι επιζήμιο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και μπορεί να την καταστήσει πλήρως εξαγωγική χωρίς επάρκεια. Αντιθέτως, το πλαφόν στη λιανική είναι το πιο ενδεδειγμένο και κατανοητό μέτρο για τους καταναλωτές. 

Μιλώντας συνολικά για το ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε ότι τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Το 40-50% του μείγματος προέρχεται από αέριο και εισαγωγές που εξαρτώνται από τις διεθνείς τιμές. Λόγω της μεταβλητότητας, δεν θα τεθεί εγγυημένο πλαφόν στη λιανική, παρά μόνο μια εκτίμηση όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Αναφορικά με την εκτίμηση των κερδών στην προμήθεια φυσικού αερίου, ο κ. Δαγούμας είπε ότι θα σταλούν από τη ΡΑΕ τα αποτελέσματα σε δεύτερο χρόνο μόλις απαντήσουν οι εταιρείες και εν συνεχεία θα αποτυπωθούν τα κέρδη. Στη λιανική του αερίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλαφόν, όπως στο ρεύμα, αλλά θα φορολογηθούν τα όποια κέρδη. Πάντως, οι εταιρείες στην προμήθεια αερίου έχουν ζημιές, άρα ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει φορολόγηση. 



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης