Ενέργεια

Συμφωνία στην ΕΕ για το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου μέσα στον Μάιο

Συμφωνία στην ΕΕ για το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου μέσα στον Μάιο

Θα υπάρχει ευελιξία για τις χώρες που βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο δήλωσε διπλωμάτης

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιδιώκει να συμφωνήσει σε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα παρά τις ανησυχίες για την προμήθεια στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες και αξιωματούχοι την Παρασκευή, απορρίπτοντας προτάσεις για καθυστέρηση ή υποβάθμιση των προτάσεων.

Η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο για την Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια συμφωνία εμπάργκο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Μαΐου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι δήλωσαν αισιόδοξοι για μια συμφωνία, παρόλο που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθούσε να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον πιο έντονο επικριτή του προτεινόμενου εμπάργκο."Θα υπάρξει συμφωνία", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευελιξία στα προτεινόμενα επίπεδα μετάβασης και επενδύσεων για τις χώρες που βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και θα πρέπει να βρουν άλλες πηγές προμήθειας.

Συμφωνία τη Δευτέρα;

Ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι η συμφωνία είναι δυνατή ήδη από τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες, μετά από τεχνικές συνομιλίες που αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Άλλος διπλωμάτης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας αργότερα μέσα στην εβδομάδα. "Αυτό θα αποφασιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών. Είμαι αισιόδοξος", είπε ο διπλωμάτης.

Ενώ τα περισσότερα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η Ουγγαρία έχει ήδη λάβει εξαίρεση μέχρι τα τέλη του 2024, όπως και η Σλοβακία, και η Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τα μέσα του 2024.

Εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου, περισσότεροι Ρώσοι κοντά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να τιμωρηθούν στο έκτο πακέτο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης