Ενέργεια

Οι αιχμές Λιθουανίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Όμηρος η Ένωση για μια χώρα»

Οι αιχμές Λιθουανίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Όμηρος η Ένωση για μια χώρα»
Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κατήγγειλε σήμερα ότι τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εμποδίζονται από μία χώρα μέλος.

"Όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος  πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι", τόνισε ο Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η τωρινή κατάσταση

Ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι ίσως είναι καιρός να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αφήσουν προς το παρόν το σχέδιο απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και να προχωρήσουν με το υπόλοιπο πακέτο νέων κυρώσεων, εάν δεν πειστεί η Ουγγαρία να υποστηρίξει το εμπάργκο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν εγκαταλείψει τον στόχο τους να επιτευχθεί συμφωνία με τη Βουδαπέστη για το πλήρες πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει και το εμπάργκο μέχρι τη σημερινή (16/5) συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωμάτες της Ένωσης που επικαλείται το πρακτορείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες πλέον κερδίζει υποστήριξη η ιδέα να αφήσουν προς το παρόν την κίνηση κατά του ρωσικού πετρελαίου, που η Ουγγαρία είπε ότι θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την οικονομία της.

Βέβαια, την ίδια ώρα άλλες χώρες ανησυχούν ότι απόσυρση του εμπάργκο τώρα θα ήταν σημάδι αδυναμίας, ανέφερε στο Bloomberg έτερος διπλωμάτης.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης